Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:448122
 
Author:
Evaluation:
Published: 30.12.2010.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 8 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Pārtikas produktu prečziniskais raksturojums    4
1.1.  Tējas vēsture    6
2.  Uzturvērtība    8
3.  Tējas iedalījums    9
4.  Izejvielu pirmapstrāde    10
5.  Siltapstrāde, Gatavošana    12
5.1.  Uzturvielu izmaiņas siltapstrādes procesā un nevēlamo izmaiņu novēršana    12
6.  Tējas gatavošanas tehnoloģija    15
6.1.  Aukstā tēja ar garšvielām    15
6.2.  Indiešu garšvielu Tēja    16
  Secinājumi    17
  Izmantotā Literatūra    18
Extract

Secinājumi
Jau izsenis cilvēki saskatījuši saikni starp tēju un labu veselību.
Pēdējās desmitgades laikā tiek atklāti aizvien jauni pierādījumi, kas apstiprina: senajiem rakstniekiem bija taisnība. Aizvien vairāk pierādījumi pasvītro to, cik liela loma organisma aizsardzībā pret dažādām saslimšanām ir antioksidantiem. Pastāv hipotēze, ka tieši antioksidanti spēj cīnīties ar brīvo radikāļu kaitīgo ietekmi. Savukārt brīvie radikāļi tiek uzskatīti par vēža, sirds slimību un sirdslēkmju, reimatoīdo artrītu, kataraktu un Alcheimera slimības izraisītājiem.
Tējas krūms ir Kamēliju cilts mūžzaļš augs. Camellia Sinensis un Camellia Sinensis Assamica – tās ir divas sugas, no kurām tiek vāktas tējas lapas. Tropiskais vai subtropiskais klimats un auglīgā augsne – divas lietas, kas nepieciešamas, lai veiksmīgi audzētu tēju. Tējas šķirne tiek noteikta pēc vispārējiem kritērijiem. Neeksistē standarta metodes šķirnes noteikšanai, taču tie, ka ražo un tirgo tēju visā pasaulē pieturas pie vienādiem, kopējiem klasifikācijas principiem.
Pētījumi rāda, ka tējas vēsture saistīta ar tradicionālās ķīniešu medicīnas pirmsākumiem 5000 gadu tālā pagātnē.
Tējas dzeršanas kultūru valstī izplatījuši budistu mūki. Pagāja gadsimti, un tēja kļuva par tautas dzērienu. Tā nonāca arī Indijā un Japānā. Eiropieši tēju iepazinuši tikai 17. gadsimta sākumā. Daudzi Latvijas iedzīvotāji labprātāk dzer tieši pašu zemē izaugušo zālīšu uzlējumus, nevis ievesto produkciju.Galvenie tējas audzēšanas reģioni ir Indija, Ķīna, Šrilanka, Vjetnama, Indonēzija, Taivāna u.c. Populārākais tējas veids pasaulē ir melnā tēja, kas kopumā veido 80% no visa tējas patēriņa. Te gan jāatgādina, ka melnā tēja izmantota arī kā daudzu ledus tēju galvenā sastāvdaļa.Tēja satur nelielu daudzumu minerālvielu. Kā zināms, tās ir svarīgas neorganiskas uzturvielas, kas nepieciešamas cilvēka organismā dažādu funkciju nodrošināšanai. Tēja satur nelielu daudzumu dzelzs, joda, selēna un fluorīda. Bez fluorīda tēja satur arī citas minerālvielas, piemēram mangānu, kāliju un cinku. Tējas ķīmiskais sastāvs ir atkarīgs no klimata, gadalaika, agrotehniskajām metodēm, kas ir izmantotas to audzējot, un šķirnes. Polifenoli ir viena no svarīgākajām sastāvdaļām, jo tie veido apmēram 36 procenti sausas tējas svara.
Aromātu daudzveidība tiek panākta pateicoties augstieņu augstuma starpībai, kurās tiek audzēta tēja, tā kā katrai ir savs mikroklimats.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register