Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:505297
 
Evaluation:
Published: 21.04.2009.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 19 units
References: Used
Extract

Piroelektriķi ir tādi materiāli, kuri niecīgas temperatūras izmaiņas rezultātā ģenerē īslaicīgu elektrisko potenciālu. Temperatūras izmaiņas izsauc atomu atrāšanās vietas izmaiņu tā kristāliskā režģa struktūrā, kā rezultātā kristālā izmainās spontānās polarizācijas vērtība un uz virsmas rodas lādiņi, kurus, izmantojot kondensatoru, iespējams uzkrāt un tālāk pārvērst elektriskajā impulsā [1-3].
Šo parādību iespējams skaidrot ar to, ka dažiem kristāliskiem dielektriķiem polarizācijas vektors nav vienāds ar nulli pat tad, ja tie neatrodas ārējā elektriskā laukā, jeb citiem vārdiem sakot šīs vielas polarizējas spontāni neatkarīgi no ārējā lauka. Parastā dielektriķī ārējā polarizācijas ietekmē uz virsmas parādās saistīti lādiņi tikai ārējā elektriskā laukā, tos iespējams konstatēt tuvinot šo dielektriķi uzlādētam elektrometram, kā rezultātā elektrometra lādiņš samazinās [1-3].
Piroelektriķī, izmainot temperatūru par 10-5 K, spriegums izmainās par 1V, līdz ar ko, izmantojot šādu ierīci, iespējams konstatēt cilvēka vai citu siltuma izstarojošu objektu atrašanos sensora tuvumā [1-3].
Piroelektriķus plaši izmanto automātiskajos signalizācijas, gaismas un durvju slēdžos, kā arī temperatūras mērīšanai, ugunsgrēku detektoros un citur [4].

1.2. PJEZOELEKTRIĶI

Daži kristāli deformācijas rezultātā polarizējas, un uz kristāla ārējām skaldnēm izveidojas polarizācijas elektriskie lādiņi. Šo parādību sauc par pjezoelektrisko efektu un attiecīgos kristālus par pjezoelektriķiem. Polarizācijas pakāpe ir proporcionāla deformācijai un elastīgās deformācijas apgabalā ir proporcionāla mehāniskajam spriegumam. Ja maina deformācijas virzienu, mainās arī polarizācijas virziens. Vispilnīgāk šī īpašība ir izpētīta kvarca (SiO2) kristāliem. Ja kvarca monokristālu deformē perpendikulāri kristāla centrālajai asij, tad uz skaldnēm novērojams elektriskais lādiņš [1, 5, 6].

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register