Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
5,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:287415
 
Author:
Evaluation:
Published: 28.01.2021.
Language: Latvian
Level: Elementary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

20. gadsimtā mode mainās arvien straujāk. Modes un tērpu vēsturē Latvijā nozīmīgs bija 1900. gads, kad Jelgavā tiek izdots pirmais modes žurnāls latviešu valodā “Modes Vēstnesis”. Tas atvieglina vēlmi sekot jaunajām tendencēm apģērbā un aksesuāros. Kā modes untums parādās “S” veida siluets, ko panāk ar garās korsetes palīdzību, taču jau 1908. gadā šī jūgendstila līnija zaudē savu aktualitāti un līdz 1914. gadam izzūd pavisam. Latviešu valodnieks Jānis Enzelīns 1906. gadā atved savai draudzenei visjaunāko modes tērpu no Parīzes – reformkleitu, kas valkājama bez korsetes. Pirmā pasaules kara gadi ienes radikālas reformas – atvadas no garajām korsetēm un nepārprotamu svārku garuma samazināšanos.
20. gs. 20. gados funkcionālisma iespaidā apģērbs kļūst demokrātiskāks, vienkāršāks, ērtāks. Īsas kreklveida kleitas ar pazeminātu jostas vietu, risinātas konstruktīvās līnijās, pārliecinoši iekaro savu vietu. 30. gados modes vēsmas kļūst sievišķīgākas. Jostasvieta atkal ir viduklis, svārki pagarinās, bet ar 1934. gadu paplatinās dāmu un kungu plecu līnija – parādās polsteri. Vienīgais modes žurnāls Padomju Latvijā “Rīgas modes” iznāk 1948. gadā. 1949. gadā nodibinās Rīgas Modeļu nams, kas turpmāk sekmē rīdzinieku gaumes izveidi, kā arī izveido fonu modes mākslinieka profesijas dzimšanai.
20. gs. otrajā puse mode attīstās arvien straujāk. 1964. gads – mini modes uzvaras gājiens, modē ienāk jaunatne. 1970. gadi – džinsi. 1980. gadi – disko ēra un milzīgie pleci. 1990. gadi – modē ļoti dažādi stili.
20. gadu, 30.gadu, kara laika, 50.gadu, 60.gadu, 70.gadu, 80.gadu, kā arī 90.gadu tērpi. Attiecīgi apģērbi - attiecīgai desmitgadei. Vīriešiem frakas, platmales, vai karalaika formastērpi. Dāmām - kokteiļkleitas, korsetes, un zīda šalles. Krāsaini disko tērpi.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register