Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:562335
 
Author:
Evaluation:
Published: 13.05.2009.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 13 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    4
1.  Pētīšanas metodes apraksts    6
1.1.  Darba gaita    6
1.2.  Indikatoru skalu krāsas un mērvienības    8
2.  ŪDENS RESURSI    10
2.1.  Ūdens kvalitāte    11
2.2.  Ūdens piesārņojuma veidi    12
2.3.  Ūdens piesārņojuma cēloņi    13
2.3.1.  Lauksaimniecība    13
2.3.2.  Sadzīves notekūdeņi    13
2.3.3.  Rūpniecība    14
2.3.4.  Atkritumu izgāztuves    14
2.4.  Ūdens piesārņojuma sekas    15
3.  Ūdens kvalitātes analīzes    16
3.1.  Ūdeņraža jonu koncentrācija (pH)    16
3.2.  Ūdens cietība    17
3.3.  Fosfāti    18
3.4.  Nitrāti un nitrīti    20
3.5.  Sulfīdi    22
3.6.  Hlorīdi    23
  Kopasvilkums un secinājumi    24
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    25
  Pielikums    26
Extract

Strauji pieaugot pasaules iedzīvotāju skaitam, par vienu no vērtīgākajiem resursiem kļūst dzeramais ūdens, kura daudzums ir limitēts, jo pazemes, upju un ezeru ūdeņi sastāda tikai 5% no kopējā daudzuma. Lai gan Latvijā tiek izmantoti 20% no pieejamā ūdens daudzuma, tomēr Latvijas Republikas Saeima ir pieņēmusi ūdens apsaimniekošanas likumu, kas nosaka pasākumu kompleksu racionālai un ilgtspējīgai ūdens resursu izmantošanai, aizsardzībai un iedzīvotāju apgādei ar labas kvalitātes virszemes un pazemes ūdeni.
Nepamatots ir uzskats, ka virszemes un pazemes ūdens tilpņu aizsardzība ir vajadzīga tikai ūdens augiem un dzīvniekiem, jo cilvēkos ir 65 – 75% ūdens. Ja atsevišķu uzturvielu deficītu cilvēks spējīgs paciest vairākus mēnešus vai pat gadus, ūdens trūkumu cilvēks var izturēt tikai dažas dienas, tāpēc ūdeni pamatoti uzlūko kā 2. prioritāti pēc skābekļa dzīvības procesu nodrošināšanas ziņā. Organismam dzīvības procesu realizēšanai optimāli dienā ar uzturu jāuzņem vismaz 0,2-2,5 l šķidruma. Tādēļ svarīgi ir attīrīt un kontrolēt ūdens kvalitāti, jo ķīmiski piesārņots ūdens var radīt nopietnas veselības problēmas cilvēkiem, dzīvniekiem un ūdenstilpņu augiem, kas, atkarībā no piesārņojuma veida, var izraisīt gan upju un ezeru aizaugšanu, gan nepietiekamu skābekļa līmeni un zivju izmiršanu.

Darba mērķis:
Veikt ūdens paraugu analīzi un novērtēt to kvalitāti.

Darba uzdevumi:
1.Iepazīties ar kvalitatīvās analīzes metodēm.
2.Paņemt ūdens paraugus no atklātām ūdenstilpnēm un dzeramā ūdens avotiem.
3.Veikt ūdens paraugu kvalitātes analīzes.
4.Apkopot rezultātus un veikt secinājumus par ūdens atbilstību kvalitātes prasībām.

Hipotēzes:
1.Rīgas krāna ūdens atbilst ūdens kvalitātes prasībām.
2.Ūdenstilpnes (Daugavas) ūdens ir piesārņots.
3.Urbuma ūdens ir ķīmiski tīrs, pieļaujams lietošanai tehnikā un veselīgs uzturā.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register