4. Dzeramā ūdens kvalitātes novērtējums
Viens no galvenajiem ūdens resursu ilgtspējīgas izmantošanas mērķiem ir ierobežot piesārņojuma avotu ietekmi, lai nodrošinātu pēc iespējas labāku ūdens kvalitāti. Ūdeņus raksturo noteikti un bieži pat visai augsti tajos izšķīdušo vielu daudzumi un dzīvie organismi. Ķīmiski tīrs ūdens izmantošanai pārtikā vai pārtikas pagatavošanai nav derīgs un tajā lielākā daļa dzīvo organismu nespēj attīstīties. Ūdeņu kvalitātes novērtējums ir ļoti nozīmīgs. Cilvēki apzinās ūdens svarīgo, neaizstājamo lomu savā dzīvē, taču tā kvalitātes nodrošināšana ir daudzu darbību kopums, kuru izmaksas var būt pat visai augstas. Tāpēc uzskati par ūdens kvalitāti dažādās pasaules vietās var ievērojami atšķirties. Bieži priekšstati par ūdeņu kvalitāti un tās novērtēšanas kritērijiem saistāmi ne tikai zinātniski definētiem un izsakāmiem parametriem, bet arī ar konkrētās valsts kultūras, sadzīves tradīcijām un priekšstatiem, kas dominē tajā.
…