Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:926723
 
Author:
Evaluation:
Published: 12.02.2009.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 1 units
References: Not used
Time period viewed: 2000 - 2010 years
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Darba mērķis un uzdevumi    2
  Ievads    3
  Praktiskā daļa    4
  Virszemes ūdeņu izmantošana dzeramā ūdens sagatavošanas procesos    5
  Ūdens galvenās īpašības    7
  Ūdens kvalitātes noteikšana    8
  Dzearamā ūdens kvalitatīvā analīze    9
  Jūras ūdens kvalitatīvā analīze    10
  Darba anotācija (angļu valodā)    12
  Secinājumi    12
  Izmantotās literatūras saraksts    13
Extract

Virszemes ūdeņu izmantošana dzeramā
ūdens sagatavošanas procesos



Sagatavojot dzeramo ūdeni, dažāda veida dabas ūdeņi ar atšķirīgiem raksturlielumiem tiek attīrīti no patogēniem mikroorganismiem, suspendētām daļiņām, kā arī izšķīdušajiem ķīmiskajiem savienojumiem.
Šo raksturlielumu plašais spektrs, īpaši virszemes ūdeņu gadījumā, rada nepieciešamību izmantot dažādus attīrīšanas paņēmienus un reaģentus, kā rezultātā dabas ūdeņi tiek atbrīvoti no nevēlamiem piemaisījumiem, iegūstot dotās valsts standartiem atbilstošu dzeramo ūdeni. Katra konkrētā dabas ūdens veida sagatavošanai par dzeramo ūdeni pielieto attīrāmā ūdens kvalitātei atbilstošus sagatavošanas procesus, paredzot vairākas apstrādes procesa stadijas. Komplicētākais attīrīšanas process nepieciešams, sagatavojot dzeramo ūdeni no dabas ūdeņiem ar augstu dažāda veida piesārņojuma līmeni, kas raksturīgs virszemes ūdeņiem. Dzeramā ūdens sagatavošana šādos gadījumos tiek veikta, realizējot vairākas attīrīšanas procesa stadijas: dabas ūdens oksidēšanu ( apstrāde ar hloru, hloramīnu vai ozonu ), piemaisījumu absorbciju uz aktīvās ogles, koagulāciju ( vairumā gadījumu par koagulantu lieto alumīnija sulfātu ) un flokulāciju, filtrēšanu caur kvarca smiltīm, dezinfekciju ( praksē visbiežāk lieto hloru, ozonu, hlora dioksīdu, hloramīnu ) .
Lai sagatavotu dzeramo ūdeni no dabas ūdeņiem ar zemāku piesārņojuma līmeni, piemēram, no daudziem pazemes ūdeņiem, vairākas minētās apstrādes procesa stadijas nav nepieciešamas. Visos gadījumos dzeramā ūdens sagatavošanā īpaša vērība tiek veltīta pēdējai stadijai – dezinfekcijai, kā rezultātā ūdens tiek atbrīvots no patogēnajiem mikroorganismiem. Dezinfekcijas procesā pielietotās vielas raksturo to baktericīdais efekts – spēja nonāvēt patogēnos mikroorganismus, kā arī paliekošais dezinficējošais efekts – spēja nodrošināt valsts standartiem atbilstošu ūdens bakterioloģisko piesārņojumu patērētāju ūdensvados. Raksturīgi, ka ūdens apgādē tik ļoti nepieciešamais paliekošais dezinficējošais efekts piemīt hloram un tā savienojumiem, bet nav novērojams ozona gadījumā.
Dzeramā ūdens dezinfekcijai lietojamās vielas ir spēcīgi ķīmiskie oksidētāji, kas var reaģēt ar daudziem ūdenī esošiem piemaisījumiem, veidojot dažādus, tai skaitā kaitīgus, blakusproduktus.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register