Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:964766
 
Author:
Evaluation:
Published: 03.01.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Jēkabpils kaļķu deģa Jēkaba Skulmes un viņa sievas Jūlijas Ružas ģimenē piedzimuši 10 bērni. Uga (bērnība un jaunībā Hugo) dzimis 1895. gada 20.maijā. vecāku septītais bērns.
Vecāku mājās un tuvākajā apkaimē gūtie iespaidi, neapšaubāmi, ir ļoti nozīmīgi zēnu izglītošanās tieksmē un personības izveidē. Mājās nolemts, ka Otim(vienam no dēliem) jāmācās par gleznotāju. Jaunākā brāļa Ugas zīmēšana uzskatīta par Ota darbības atdarināšanu.
Sešu gadu vecumā māte Ugu aizvedusi uz tā saukto ķestera (Prusku) skolu. Pēc tam Uga mācījies gadsimta sākumā atvērtajā Jēkabpils tirdzniecības skolā. Tur viņš nokļuvis 8 gadu vecumā. Tajā strādājuši labi skolotāji, mācītas svešvalodas, visās klasēs arī latviešu literatūra. Skolas sarīkojumiem visi zīmējuši programmas un plakātus, hektografētajiem skolēnu žurnāliem „Līdums” un „Zvezda”, kā arī skolas izdotajam kalendāram „gads”- vinjetes. Skolotāja J. Kugas apciemojumi Ugam snieguši daudz iespaidu, plašāk pavēruši mākslas izpratnes un apjausmas loku.
1909. gadā 14 gadu vecumā, būdams jaunākais savā izlaidumā, Uga pabeidza Jēkabpils tirdzniecības skolu. 1909.gada vasarā(iespējams, pat agrāk) Uga sāk zīmēt Jēkabpils dzīves ainiņas- ciklu, kas turpināts vairākus gadus. Šobrīd zināms tikai viens no šī cikla zīmējums, daļēji gleznojums- „1912.gada 26.augusts Jakobšīte”. Nelielajā kompozīcijā, kurā attēlota plaša sanāksme laukumā, jūtama autora spēja lietpratīgi izmantot izraudzītos izteiksmes līdzekļus- tušas zīmējumu ar iekrāsojumu.
Jau kopš Jēkapbils laikiem Uga ir cītīgs lasītājs. Rīgas Aleksandra ģimnāzijā skolotāji Ugam šķiet garlaicīgi, ierēdnieciski. No iepriekšējās skolas kultūrvides ne vēsts. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register