Ēdiens ir viens no cilvēka baudas gūšanas avotiem. Ēšana ir arī viens no galvenajiem cilvēka izdzīvošanas faktoriem. Tāpēc ēdiena gatavošanai ir ļoti senas saknes katras nācijas vēsturē daudzu gadu garumā. Katras nacionālās virtuves pamatā ir divi galvenie priekšnoteikumi: ēdienu sastāvā ietilpstošie produkti un to apstrādes veids. Ēdienos izmantojamo produktu sastāvu galvenokārt nosaka daba, vide, ģeogrāfiskais, klimatiskais un ekonomiskais stāvoklis.
Ēdienu veidi, to pagatavošana, galda tradīcijas un garšas liecina par katras tautas vēsturi, cilvēku ieradumiem un dzīvesveidu
Ņemot vērā mūsdienu tūrisma attīstību un dažādu nacionalitāšu migrāciju visā pasaulē (arī Latvijā dzīvo daudz citu tautu cilvēku ), ir svarīgi izpētīt un izzināt dažādu nacionalitāšu ēšanas paradumus un viņu virtuves. Attīstoties tūrismam, reizē arī attīstās viesmīlības un ēdināšanas uzņēmumi. Ir svarīgi, lai tūristiem atbraucot uz svešu zemi, būtu iespēja nobaudīt šeit arī sev pazīstamus ēdienus, tikai ar citu “garšu”. Tādēļ ir svarīgi iepazīties ar viņu tradīcijām un viņu ēšanas kultūru.
Tuvāk apskatīsim Ukrainas tradicionālo ēdienkarti un ēdienus.…