Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:740340
 
Evaluation:
Published: 01.02.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 6 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Uzmanība    2
  Uzmanība pirmsskolas vecumposmā    3
  Rotaļspēles    4
  Izmantotā literatūra    6
Extract

Uzmanība – psihes izvēlēta virzība un koncentrēšanās attiecīgā laika brīdī uz kādu fizisku reālu objektu (reālu notikumu, priekšmetu, tā īpašību) vai ideālu objektu (pārdzīvojumu, otrreizēju veidolu, spriedumu u.c.).
Uzmanība pilda svarīgas cilvēka uzvedības organizācijas un izziņas aktivitātes funkcijas, pateicoties kurām ir iespējama visbūtiskākās informācijas atlase un pārstrāde, operatīva orientēšanās apkārtējas vides pārmaiņās un psihes resursu koncentrācija nozīmīgu mērķu sasniegšanā.
Uzmanība psiholoģijā tiek aplūkota kā universāla psihiska parādība un saprasta kā apziņas koncentrēšanās psihiska funkcija.
Galvenie uzmanības raksturojumi, tādi kā apjoms, noturība, koncentrācija, sadalījums, pārslēgšanās, tiek novērtēti tikai eksperimentāli un realitātē netiek atšķirti.
Galvenie uzmanības veidi: tīšā (patvaļīgā), netīšā (nevilšā), pēctīšā, ārējā un iekšējā, kolektīvā, grupveida un individuālā.
Netīšā uzmanība – tā ir apziņas koncentrēšanās uz objektu, ko nosaka šā objekta kā kairinātāja īpatnība. Piemīt pasīvs raksturs, jo nav nepieciešama subjekta gribas piepūle. Spēcīgs kairinātājs, kas darbojas uz citu kairinātāju fona, pievērš cilvēka uzmanību. Uzmanību rada kairinātāj darbības sākums un pārtraukšana. Netīšo uzmanību izraisa priekšmeti, kas izziņas procesā rada spilgtu emocionālo toni (piemēram, piesātinātas krāsas, melodiskas skaņas, patīkamas smaržas).
Tīšā uzmanība – ir apzināti regulēta koncentrēšanās uz objektu, ko rada darbības nosacījumi. Nepieciešama gribas piepūle.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register