Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
5,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:456740
 
Author:
Evaluation:
Published: 08.12.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 8 units
References: Not used
Extract

Mani šī tēma piesaistīja, jo aptver gan valodniecības tematu, gan latviešu etnisko tematu, gan arī latviešu vēsturi. Šajā darbā nedaudz izpētīju arī valodu saimes un grupas, to īpatnības, bet galvenokārt pievērsos latviešu ortogrāfijai un tās izaugsmei. Runājot par latviešu ortogrāfijas izveidošanos, manuprāt, tā ir ļoti interesanta pati par sevi , jo to ir ietekmējušas citas kultūras, kā vācu un krievu.
Latviešu valodas rakstības izveide ir sadalīta četros attīstības posmos. Pirmajā posmā tuvāk apskatīju bezrakstu periodu, kur nepastāv nekādi rakstības likumi, ir tikai informācijas nodošanas veidi. Otrajā posmā hronoloģiski seko veclatviešu rakstības periods, kur sākas latviešu ortogrāfijas pamats. Bet trešajā un ceturtajā posmā tiek runāts pa latviešu ortogrāfijas uzlabojumiem un pielīdzināšanu mūsdienu rakstībai.
Indoeiropiešu valodu saime ir ļoti plaša. Sākotnēji tā bija izplatīta tikai Eiropā un vienā Āzijas daļā - Indijā un Irānā. No tā nāk arī nosaukums - indoeiropiešu valodas, kuru ievedis T.Jungs (1813). Tagad pie šās valodu saimes piederīgās valodas ir izplatījušās arī Amerikā un citās pasaules daļās.
Pēc indoeiropiešu pamatvalodas velāro līdzskaņu tālākās attīstības rezultātiem indoeiropiešu valodas iedala divās grupās. Viena grupa kādreizējos mīkstinātos velāros līdzskaņus k', g' saglabā, otra tos pārvērš par sibilantiem jeb šņēceņiem un svelpeņiem (s, š, z, ž). Pirmo grupu sauc par centum grupu (izrunā kentum), otro - par satem grupu- pēc vārda simts latīņu un zenda valodās. Pie centum grupas pieder ģermāņu, ķeltu, itāļu, grieķu valodas, pie satema grupas - indiešu, irāņu, slāvu, baltu, armēņu, albāņu valodas. Hetu-luviešu valodas stāv vidū starp abām grupām: šajās valodās k' pārvērties par s tikai u priekšā.
Indoeiropiešu pamatvaloda pastāvējusi apmēram pirms 7- 8 gadu tūkstošiem. Vairums pētnieku domā, ka indoeiropiešu pirmdzimtene bijusi Austrumeiropā kaut kur starp Baltijas un Kaspijas jūrām. Pēc B.Hornunga domām indoeiropiešu pamatvaloda sākusi sadalīties atsevišķās valodās ne vēlāk kā pirms 5000 gadu.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register