Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:502297
 
Author:
Evaluation:
Published: 30.11.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 4 units
References: Not used
Extract

“Vara ir visur esošā un visu aptveroša, tā pārņem un piesātina mūs. Vara- tie esam mēs, mūsu sākumstāvoklis, mūžsenā, nepārvaramā iegrimšana pašu radītā apdzīvotā vidē ar tās eksistenciāli un sociāli nozīmīgiem institūtiem, sabiedrības iekārtām un dažādām savas “bara dzīves” nosacītībām, tipiem, veidiem... Vai mēs to gribam vai negribam, bet vienmēr un visur mēs esam iesaistīti, iebūvēti varas attiecībās: mīlestībā un nepatikā ar tuviem un mazāk pazīstamiem, mājās un ārpus tās sevi paužot mūs vada tieksme dominēt. Šī tieksme rada varu”, tā ir teicis Džordžtaunas universitātes profesors, ASV Valsts sekretārs un Nobela miera prēmijas laureāts Kisindžers.
Vara ir no atkarības izrietošā spēja un iespēja panākt savas gribas realizēšanos citu rīcībā. Vara var būt fiziska (spēja un iespēja fiziski ierobežot otra pārvietošanos, sakarus vai eksistenci, laupot brīvību, nodarot sāpes, izkropļojot vai nonāvējot), ekonomiska (spēja un iespēja piešķirt vai nepiešķirt otram eksistences līdzekļus vai to iegūšanas līdzekļus), garīga (spēja sniegt vai nesniegt otram viņa eksistencei nozīmīgu informāciju).
Politiskā vara ir iespēja sabiedrisko procesu pārvaldīšanas jomā ļaut, liegt vai piespiest attiecīgi rīkoties, un tās pamatā ir visi trīs varas veidi dažādās kombinācijās. Varas funkcionēšanā notiek gribas uzspiešana, no vienas puses, un pakļaušanās, no otras puses. Atkarībai, kas ir varas pamatā, var būt piespiedu raksturs (ar atkarīgā pretošanos) un brīvprātīgs raksturs (ar labprātīgu pakļaušanos).
Jēdzienu “vara” lieto dažādās nozīmēs: politiskā valsts vara, kuru, savukārt iedala izpildvarā, likumdošanas varā un tiesu varā; vecāku varā; rūpnīcas direktora (komersanta, uzņēmēja), ceha vadītāja vara utt. Vara paver iespēju rīkoties vai arī kaut ko pārvaldīt un pakļaut savai gribai. Konkrēta varas forma dod juridiskas tiesības pieņemt lēmumus, izdot pavēles, kas obligātas visiem pakļautajiem,- iestādēm, organizācijām un atsevišķām personām. Vara var būt valsts institūcijām: parlamentam- augstākā likumdošanas vara, valdībai- augstākā izpildvara valstī.
Vara ir spēja un tiesības kaut ko pārvaldīt, sākot ar ģimeni un beidzot ar valsti.
Valsts vara veido politikas pamatu, garīgo balstu un pirmsākumu politisko lēmumu, likumu, atziņu un deklarāciju radīšanā. Valsts vara ir politikas un tiesību veidošanas un pastāvēšanas nepieciešams priekšnoteikums un subjekts.
Politiskā vara- valsts vara demokrātiskā sabiedrība tiek realizēta trijās patstāvīgās, bet savstarpēji saistītās dimensijās jeb formās: likumdošanas vara (parlaments), izpildvara (valdība) un tiesu vara.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −5,48 €
Work pack Nr. 1188348
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register