Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:754162
 
Author:
Evaluation:
Published: 25.03.2006.
Language: Latvian
Level: Elementary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Vatikāns – mazākā valsts pasaulē, taču ar savu pastu, valūtu, avīzi, radio, dzelzceļa staciju un pat armiju. Vatikāna teritorijā Sv. Pētera laukumā atrodas kristīgajā pasaulē lielākā un nozīmīgākā katedrāle, no kuras kupola paveras plašas Romas panorāma. Vatikāna muzejos atrodas unikālas mākslas vērtības, tai skaitā nesen restaurētā Siksta kapela. Romā tūristu cienīgas apskates vietas ir: Kolizejs, Venēcijas laukums, Romas Forums, Spānijas laukums, Romas populārākā strūklaka Trevī, Kapitolija pakalns ar Mikelandželo projektētām kāpnēm.
Vatikāns (Vaticano, Stato della Cifta del Vaticano) — pilsētvalsts Itālijas galvaspilsētas Romas Rietumu daļā, Tibras labajā krastā. Vatikāns ir starptautiska katolicisma politikas administrācijas un ideoloģijas centrs.
VALSTS IEKĀRTA. Vatikāns ir absolūta teokrātiska monarhija. Konstitūciju aizstāj 1929.7.VI konstitucionāli akti un 1967.15.VIII «apustuliskā konstitūcija», kur ietverta Romas kūrijas reforma (spēkā kopš 1968.1.III). Valsts galva ir Romas katoļu baznīcas pāvests, ko aizklātā balsošanā uz mūžu ievēlē kardinālu kolēģija konklāvs). Pāvestam ir augstākā likumdošanas vara, izpildvara un tiesas vara. Premjerministra funkcijas veic valsts sekretārs. Teritorijas administratīvo pārvaldi realizē pāvesta iecelts gubernators un padomdevējs orgāns — kardinālu kolēģija. Augstākie konsultatīvie orgāni ir Romas katoļu baznīcas koncils jeb Vatikāna koncils, kardinālu kolēģija un bīskapu sinode. Vatikāna politiskās, ekonomiskās un reliģiskās darbības tiešo vadību īsteno Romas kūrija. Augstāko amatpersonu pilnvaru laiks ir 5 g. Atbilstoši reformai šīm personām jāatstāj amats pēc pāvesta nāves.
ĀRPOLITIKA. Vatikāna ārpolitikas vēsture liecina par tā ciešajiem sakariem ar imperiālistiskajām lielvalstīm. Pēc 2. pasaules kara antikomunisms un cīņa pret sociālistiskajām valstīm kļuva par Vatikāna starptautiskās darbības pamatvirzienu.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −2,48 €
Work pack Nr. 1194396
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register