Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:926001
 
Author:
Evaluation:
Published: 02.02.2006.
Language: Latvian
Level: Elementary school
Literature: 6 units
References: Not used
Extract

Venēru senie grieķi nosauca mīlestības dievietes Afrodītes vārdā, babilonieši- Ištaras vārdā, bet romieši šo nosaukumu pārtulkoja, jo viņu mitoloģijā atbilstošais dievietes vārds bija Venēra.
Venēra ir otrā planēta no Saules. Tā ir Zemes grupas planēta, kā arī mums tuvākā planēta Saules sistēmā. Venērai nav neviena pavadoņa.
Kaut arī Venēra ir tuvāk Saulei nekā Zeme, to klāj bieza, balta mākoņu sega, kas aizsedz skatienam tās virsmu.
Venēra griežas ap savu asi lēni. Lēnās rotācijas dēļ Venērai praktiski nav magnētiskā lauka. Ja arī planētai ir karsts, šķidrs kodols līdzīgs Zemes kodolam, planētas griešanās ātrums nav pietiekams, lai notiktu iekšējās kustības, kuras spēj ģenerēt magnētisko lauku. Ap Sauli tā griežas ar ātrumu 35 km/s.
Agrāk Venēru un Zemi sauca par dvīņumāsām, jo tām ir aptuveni vienāds diametrs, masa un blīvums. Taču pētot Venēru, atklājās daudz atšķirību.
Venēra ir dzīvībai “neviesmīlīga” planēta lielā karstuma, ūdens un skābekļa trūkuma dēļ. Uz tās ir tuksnešaini, akmeņiem klāti līdzenumi, pauguri un zemienes, vairākas augstienes un kalnu grēdas, sastopami meteorītu izsisti krāteri. Taču uz Venēras šie Saules sistēmā ļoti izplatītie veidojumi ir ārkārtīgi sekli. Lielākajiem krāteriem diametrs ir līdz 800 km, bet dziļums nepārsniedz 700 m. Iespējams, ka uz tās ir arī darbojušies vulkāni. Liela daļa Venēras pārklāta ar sacietējušu lavas masu.
Apmēram 60% Venēras virsmas aizņem pauguraini līdzenumi.
Zemienes aizņem 15%.
Ūdens tvaika koncentrācija planētas atmosfērā pat mākoņos nekādā ziņā nepārsniedz 0,1%, bet virsmas tuvumā ir tikai pāris procenta tūkstošdaļu. Tas nozīmē, ka ūdens daudzums uz Venēras ir apmēram 100 tūkst. reižu mazāks nekā uz Zemes.
Augsto temperatūru uz Venēras uztur siltumnīcas efekts. Oglekļa dioksīds, no kā sastāv planētas atmosfēra, labi laiž cauri Saules redzamo gaismu, bet aiztur no planētas atstaroto siltumu, kā rezultātā planētas temperatūra krasi pieaug.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register