Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
5,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:376887
 
Author:
Evaluation:
Published: 17.03.2009.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 17 units
References: Used
Time period viewed: 2000 - 2010 years
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Kapitāla piesaistes veidi    5
1.1.  Iekšējie finansēšanas avoti    5
1.2.  Ārējie finansēšanas avoti    6
1.2.1.  Kredītiestāžu kredītu produkti    6
1.2.2.  Vērtspapīru tirgus    8
2.  Vērtspapīru tirgus Latvijā kā kapitāla piesaistes veids, tā analīze    18
  Secinājumi    27
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    28
  Pielikums    30
Extract

Ievads
Uzņēmumu finansēšana ir ļoti būtisks faktors visā uzņēmuma darbības laikā, jau pirms uzņēmuma darbības uzsākšanas tieši no šī faktora ļoti lielā mērā ir atkarīga komercsabiedrības attīstība, un veiksmīgu finanšu avotu izvēlē un pareizas to struktūras izveidošana būtiski ietekmē šīs attīstības tendences. Nav iespējams ieteikt vienotu finanšu avotu izvēli visiem uzņēmumiem, tas atkarīgs gan no konkrēta uzņēmuma mērķiem, nozares, kurā tas darbojas, svarīgi aspekts ir līdzekļi, kādi nepieciešami un tieši kādiem mērķiem tie tiks izmantoti.
Uzņēmuma dibināšanas brīdi komersanti saskaras ar finanšu avotu piesaistes problēmām, iespējamās grūtības īpaši lielas ir jauniem, nepieredzējušiem komersantiem, kuri dibina mazos vai vidējos uzņēmumus, tomēr finansējuma piesaiste ir svarīga arī tālākajos uzņēmuma darbības posmos, kad nepieciešams kapitālu piesaistīt tādiem mērķiem kā uzņēmuma attīstībai, paplašināšanai, jaunu produktu izstrādei, pārmainot uzņēmuma vidi u.c. mērķu veikšanai.
Vērtspapīru tirgus Latvijā ir salīdzinoši jauns, taču tas pamazām ieinteresē aizvien vairāk uzņēmumus un investorus kā jauns kapitāla piesaistes veids. Tā kā Latvijā tautsaimniecība un ekonomika attīstās arvien straujāk, tad līdz ar ieiešanu Eiropas Savienībā, palielinās arī ārvalstu kompāniju un investoru interese, pamazām attīstās arī vērtspapīru tirgus.
Bez vērtspapīru tirgus ir arī tādi kapitāla piesaistes veidi kā bankas kredīts, aizņēmums no privātpersonām vai pašfinansējums. Taču kredīti mūsdienās ir dārgi, aizņēmums no privātpersonām var būt pārāk nedrošs un pat bīstams, ja ir radušās problēmas ar aizdevuma atgriešanu. Personīgā finansējuma var vienkārši nebūt. Tāpēc vērtspapīru tirgus ir ļoti labs alternatīvais kapitāla piesaistes veids.
Kā jebkurā tirgū, arī vērtspapīru tirgū, konkrēti Latvijas, ir vairāki dalībnieki: Rīgas Fondu birža, Finansu un kapitāla tirgus komisija, Latvijas Banka, Latvijas Centrālais depozitārijs, Biržas biedrs (banka vai brokeru sabiedrība), emitents un, protams, klients (persona, kura vēlas iegādāties konkrēto vērtspapīru). Lai tirgus darbotos saskaņā ar visu dalībnieku interesēm un funkcionētu taisnīgi ir izstrādāti dažādi noteikumi vērtspapīru tirgus regulēšanai.
Vērtspapīru tirgu mēdz saukt par valsts ekonomikas spoguli. Tieši šī iemesla dēļ ir svarīgi, lai arī Latvija būtu nodrošinātu ar tādu vērtspapīru tirgu, kurš spēj iziet arī starptautiskā mērogā. Pēc tā var spriest, cik vērtspapīru tirgus ir attīstīts. Protams, nepietiek vien ar to, ka tas darbojas starptautiskā mērogā. Ir nepieciešama vērtspapīru tirgus papildināšana, nodrošinot ar dažādām funkcijām, kas ir labvēlīgas kā pārdevējiem, tā arī pircējiem, piesaistot Latvijai starptautiskos uzņēmumus.
Uzņēmumiem ir nepieciešams vērtspapīru tirgus, jo tas dod iespēju piesaistīt kapitālu lētāk, publiska kredītvēsture nodrošina uzņēmuma panākumus nākotnē. Esot vērtspapīru tirgū, uzņēmumam ir daudz vairāk iespēju gūt publicitāti. Publiskais status paaugstina uzņēmuma prestižu klientu, darbinieku un sadarbības partneru acīs. Ja uzņēmumam pastāvīgi ir publisks status, tad tas funkcionē daudz mērķtiecīgāk, zinot to, ka tiek uzraudzīts.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register