Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
6,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:531611
 
Evaluation:
Published: 30.03.2022.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 12 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Valoda un dialekts    5
2.  Reģionālās un minoritāšu valoda    7
3.  Latgaliešu valoda laikmetu griežos    9
4.  Latgaliešu valodas oficiālais statuss    11
6.  Latgalietis un nacionālā identitāte    13
11.2.  Valodu zīmes Semenovas ciemā    30
11.3.  Aptaujas anketu rezultāti    34
  Secinājumi    37
  Izmantotie informācijas avoti    38
  Pielikumi    40
Extract

SECINĀJUMI
1. Pētījums atklāja, ka Medņevas pagastā dabiski izveidojusies trilingvāla vide, kur iedzīvotāji gandrīz vienlīdz labi zina un lieto trīs valodas: lielākā daļa iedzīvotāju- 64 % savā ikdienā pārsvarā lieto latgaliešu valodu, trešā daļa-29 % runā latviešu literārajā valodā, tikai 3 % medņeviešu runā krievu valodā. 4 % no visiem iedzīvotājiem ikdienā sarunājas trijās valodās- latviešu, latgaliešu un krievu valodās. Tātad autores izvirzītā hipotēze ir apstiprinājusies.
2. Medņevas pagastā dzīvo 674 latvieši jeb 97 % no visiem iedzīvotājiem, kuru pasēs ir ierakstīts- latvietis bet savās ikdienas situācijās pārsvarā izmanto latgaliešu valodu nevis latviešu valodu. 94 % iedzīvotāju savā būtībā sevi uzskata par latgalieti un ar to lepojas. 6 % sevi neuzskata par latgalieti vai ir vienaldzīgi.
3. 87 % respondentu latgaliešu valodu uzskata par svarīgu konceptu savai nacionālajai identitātei, 10 % - tā nedomā, bet 3 % šī valoda ir vienaldzīga.
4. Lielākā daļa Medņevas iedzīvotāju (60 %) neatbalsta valsts valodas statusa piešķiršanu latgaliešu valodai, toties lielākā daļa (54 %) atbalsta latgaliešu valodas mācīšanu skolās.
5. Medņevas pagasta ļaudis plaši izmanto savu dzimto latgaliešu valodu gan ikdienas sarunās viens ar otru, gan lasot preses izdevumus un klausoties dažādus medijus- radio, televīziju. Medņevas etnogrāfiskie kolektīvi uzstājas pārsvarā ar dziesmām latgaliešu valodā.
6. Medņevas iedzīvotāju aptaujas rezultāti rāda, ka latgaliešu valoda ir trešais nozīmīgākais, Latgali raksturojošs koncepts, pirmajās vietās ierindojot cilvēku rakstura īpašības, kultūrvēsturisko mantojumu un skaisto dabu.
7. Medņevas pagasta teritorijā dominē valodas zīmes ar iestāžu un organizāciju nosaukumiem, ko veido toponīms. Skatot valodu lietojumu teritorijas norādošo vārdu un vārdu savienojumu izveidē, redzams, ka Medņevas pagasta lingvistiskajā ainavā izteikti dominējošs ir latviešu valodas, ievērojami mazāk- krievu valodas lietojums.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register