Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:882881
 
Evaluation:
Published: 22.01.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 3 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1.  V.Folknera biogrāfija    3
2.  V.Folknera daiļrade    4
3.  V.Folknera romāna “Savrupmāja” analīze    6
4.  Tēzes    10
5.  Izmantotā literatūra    11
Extract

V. Folkners dzimis 1897. gada 25. septembrī Ņūolbenijas pilsētiņā Misisipi štatā. Viņa vectēvs – pulkvedis Folkners bija ne tikai drosmīgs avantūrists un veiksmīgs uzņēmējs vien. Izrādījās, ka viņš ir arī izcils literāts, tomēr literatūra pulkvedim bija tikai izklaidēšanās. Par galveno savā dzīvā viņš uzskatīja dzelzceļa būvi, ko abi ar partneri Tērmondu uzbūvēja 1887.-1888. gadā. Taču Tērmondam skauda pulkveža lielie panākumi un 1889. gadā viņš pulkvedi nogalināja. Arī Viljama tēvs Džons Folkners kļuva par pulkvedi. Māte – Moda Batlere. 1902. gadā Folknera ģimene pārceļas uz Oksfordu Misisipi štatā, un Viljams 1905. gadā iestājas skolā, kur iepazīstas ar Filu Stounu – savu turpmāko studiju un domu biedru. Bieži vien abi uzturas Fila istabiņā Stouna mājas augšējā stāvā, kur bija savākta laba klasiskās un modernās literatūras bibliotēka. Par vienu no saviem galvenajiem uzdevumiem Stouns uzskatīja Folknera pieradināšanu pie sistemātiskas un plānveidīgas lasīšanas. Viņš lika savam jaunajam draugam lasīt pasaules klasiķus – Balzaku, Tekeriju, Fīldingu, Defo, Dikensu, lielos krievu rakstniekus – Gogoli, Dostojevski, Čehovu, kā arī iepazīstināja Folkneru ar franču simbolistu poēziju.
Stouna ietekmēts, Folkners 1915. gadā (10. klasē) pamet skolu un sāk strādāt vectēva bankā, kas tolaik bija “sabiedriskās dzīves” viens no centriem. 1918. gadā viņš iestājas Britu kara aviācijas lidotāju skolā Toronto, decembrī ir spiests beigt skolu un atgriežas Oksfordā. Jau 1919. gadā viņš iestājas Misisipi universitātē, sāk publicēt dzejoļus un rakstus studentu avīzē “The Mississippian”.
1925. gadā Folkners dodas braucienā pa Eiropu. Pēc atgriešanās viņš sāk publicēt stāstus žurnālos un par saņemtajiem honorāriem nopērk māju Oksfordā, un apprecas ar Estellu Oldenu Frenklinu. 1933. gadā piedzimst viņu meita Džila (tobrīd viņš strādā Holivudas studijā “Metro – Goldwin – Mayer” par scenāristu).

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register