-
Vitamīni
Evaluated!
Nr. | Chapter | Page. |
IEVADS | 3 | |
1. | VITAMĪNU VISPĀRĪGS RAKSTUROJUMS | 4 |
2. | VITAMĪNU IEDALĪJUMS | 6 |
2.1. | Taukos šķīstošie vitamīni | 6 |
2.1.1. | A vitamīns(Retinol, Axerophtol) | 6 |
2.1.2. | D vitamīns (Calciferol, Cholecalciferol) | 8 |
2.1.3. | K vitamīns (Phillochinon, Menachinon, Menadion) | 9 |
2.1.4. | E vitamīns (Tocopherole) | 10 |
2.2. | Ūdenī šķīstošie vitamīni | 11 |
2.2.1. | B1 vitamīns (Thiamin) | 11 |
2.2.2. | B2 vitamīns (Riboflavin, Lactoflavin) | 12 |
2.2.3. | B6 vitamīns (Pyridoxin) | 13 |
2.2.4. | PP vitamīns (Nikotīnskābe, Nikotīnamīds, Niacin) | 14 |
2.2.5. | Pantotēnskābe (B5 vitamīns) | 15 |
2.2.6. | Biotīns (H vitamīns) | 16 |
2.2.7. | B 12 vitamīns(ciānkobalamīns, Cobalamin) | 17 |
2.2.8. | Folijskābe (pteroilglutamīnskābe) | 18 |
2.2.9. | C vitamīns (askorbīnskābe) | 18 |
3. | TOKSICITĀTE | 20 |
3.1. | A vitamīns | 20 |
3.2. | E vitamīns | 20 |
3.3. | D vitamīns | 20 |
3.4. | K vitamīns | 21 |
3.5. | B1 vitamīns | 21 |
3.6. | B2 vitamīns | 21 |
3.7. | B6 vitamīns | 21 |
3.8. | B12 vitamīns | 21 |
3.9. | H vitamīns | 22 |
3.10. | PP vitamīns | 22 |
3.11. | Folskābe | 22 |
3.12. | C vitamīns | 23 |
4. | RECEPTES | 24 |
4.1. | A vitamīns | 24 |
4.2. | B1 vitamīns | 24 |
4.3. | B2 vitamīns | 25 |
4.4. | B3 vitamīns jeb PP | 25 |
4.5. | B5 vitamīns | 26 |
4.6. | B6 vitamīns | 26 |
4.7. | B9 vitamīns | 26 |
4.8. | B12 vitamīns | 27 |
4.9. | C vitamīns | 27 |
4.10. | D vitamins | 27 |
4.11. | E vitamīns | 28 |
4.12. | H vitamīns | 28 |
4.13. | K vitamīns | 29 |
SECINĀJUMI | 30 | |
IZMANTOTĀS LITERATŪRAS SARAKSTS | 31 |
Gluži tā pat kā veselība ir viena no vērtīgākajām cilvēka personiskajām bagātībām, vitamīni uzskatāmi par vienu no cilvēka veselības nozīmīgākajiem nodrošinātājiem.
Vitamīni ir dzīvībai nepieciešamie organiskie savienojumi, ko organisms uzņem tīrā veidā vai ar to analogiem – provitamīniem. Daudz vitamīnu satur dabiskie uzturlīdzekļi, un pat ar šo nelielo devu pietiek, lai uzturētu organismu veselu, tikai vitamīni jāsaņem regulāri, lai nosegtu to ikdienas patēriņu.
Vitamīni palīdz organismam pilnvērtīgi pārstrādāt un izmantot uztura enerģētisko vērtību, uzturēt un atjaunot muskuļus, ādu, kaulus un zobus, saglabāt spēju pretoties slimībām un vispār palīdz mums labi izskatīties un justies. Par vitamīnu nepietiekamību liecina pastāvīgs pagurums, sakaitināmība, trauksmes sajūta un miega traucējumi.
Daudzveidīgs, veselīgs uzturs, kas sastāv no svaigiem dārzeņiem, augļiem, zivīm, gaļas, olām, piena un labības produktiem, maizes no rupja maluma miltiem, riekstiem un pupiņām, apgādā organismu ar visiem nepieciešamajiem vitamīniem.…
Darbā apakatīts vitamīnu iedalījums, to funkcijas organismā, nepieciešamā dienas deva, receptes (kas parāda kāds ēdiens ir bagāts ar konkrēto vitamīnu) kā arī sekas to pārdozēšanas vai nepietiekamības gadījumos. Darbs augstskolā novērtēts ar 9 ballēm.
- 2-[Dimetil(3-morfolīnopropil)silil]-5-trietilgermilfurāna sintēze un struktūras pierādīšana
- Aminoskābe
- Vitamīni
-
You can quickly add any paper to your favourite. Cool!C vitamīns - fakti un atklājumi
Research Papers for university21
-
Uzturs un diēta ir svara vērotāji
Research Papers for university25
-
Latvijas iedzīvotāju veselības stāvoklis
Research Papers for university21
-
Veselīgs un drošs uzturs
Research Papers for university42
-
Vidusskolēnu zināšanas par veselīgu uzturu un attieksme pret to
Research Papers for university32