Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:373677
 
Author:
Evaluation:
Published: 15.04.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 7 units
References: Not used
Extract

Žargonismi ir kropli, neliterāri, bieži no citas valodas aizgūti vārdi un izteicieni ar izteiktu negatīvu nokrāsu, ko lieto noteikti sabiedrības slāņi, bieži vien tie ir radīti ar nolūku, lai pārējie tos nesaprastu. Žargonismi liecina par zemu valodas kultūru, tie nav izmantojami kulturāla cilvēka valodā.
Žargonismu iesaistīšana rada savdabīgu runas veidu, kura valodnieciskais nosaukums ir žargons. To mēdz dēvēt arī par slengu jeb argo.
Īpatnēju žargonu parasti lieto noteikti sabiedrības slāņi: piemēram, ir skolēnu un studentu žargons, karavīru žargons, cietumnieku žargons u.c.
Tā ir nevēlama parādība. Piemēram, skolēni žargonismus sākumā lieto tikai humora pēc, bet vēlāk šie vārdi pamazām iekļaujas vienkāršrunas stilā tā, ka pats runātājs nemaz tos vairs nemana.
Sazināšanās žargonā prasa noteiktu dzīves pieredzi un pat izglītības līmeni, jo tajā plaši ienāk citvalodu vārdi, vēstures fakti (omonietis). Sarunvalodā ienāk literatūras fakti un mākslas aktualitātes (kino, TV, mūzika). No šis jomas minami daudzi izteicieni un vārdu savienojumi, kas kādu laiku ir aktuāli valodas apritē.

Pagājušā gadsimta beigās Latvijā bija izplatīts tā saucamais kārkluvāciešu žargons – latviešu valodas vārdu vietā tika lietoti izkropļoti vācu valodas vārdi. Tipisks kārkluvācieša piemērs ir brāļu Kaudzīšu romānā “Mērnieku laiki” no tēlotais Švauksts.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register