Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:505107
 
Author:
Evaluation:
Published: 29.06.2004.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 5 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Zemes tirgus veidošanās    1
1.  Ievads    2
2.  Pieprasījums un piedāvājums zemes tirgū    3
3.  Diferenciālā rente    5
4.  Zemes izmantošanas produktivitāte    7
5.  Latvijas lauksaimniecības pārskats un pašreizējā situācija    10
  Nobeigums    13
  Izmantotās literatūras saraksts    14
Extract

Tautsaimniecība jeb ekonomika ir zinātne par ierobežotu resursu izmantošanu, lai sasniegtu maksimālo labumu. Lai būtu iespējama ražošana ir nepieciešamas izejvielas, ko ražošanas procesā var pārveidot citās precēs un pakalpojumos, kurus tālāk var pārdot un iegūt peļņu. Šīs izejvielas sauc par ražošanas faktoriem jeb resursiem. Izdala piecas resursu kategorijas:
zeme
darbs
kapitāls
uzņēmējspēja
informācija
Lai efektīvāk izmantotu resursus, vispirms tos jāizpēta, jo ekonomikā viss ir savstarpēji saistīts un ietekmē viens otru. Šajā darbā es apskatīšu zemes tirgus veidošanās Latvijā, jo zeme ir viens no galvenajiem Latvijas ekonomikas resursiem, uz kura balstās ne tikai iekšējā ekonomika, bet arī eksports. Izmaiņas zemes tirgū būtiski ietekmē procesus, kas risinās citās ekonomikas nozarēs, tāpēc zemes tirgus pētīšanai ir ļoti svarīga nozīmē un tas arī var būt par iemeslu zemes tirgus pētīšanas aktualitātei. Kāpēc vēl šī tēma var būt aktuāla? Latvija virzās uz Eiropas savienību un loģiski, ka Latvijai būs jāmaina sava ekonomiskā politika, kas skars arī zemes tirgu. Jābūt gatavam šīm izmaņām un tāpēc tieši tagad ir aktuāli pievērsties šādai tēmai.
Darba mērķis ir :
parādīt zemes tirgus veidošanās
pastiprināt teorijas jautājumus ar praktiskiem piemēriem no realitātes
Lai sasniegtu izvirzītos mērķus ir jāizpēta teorētiskais materiāls, kas attiecās uz zemes tirgus veidošanās un jāsavieno praktiski piemēri ar teoriju, lai parādītu, ka teorija realizējās praksē.
Dabas resursi ir obligāta ražošanas sastāvdaļa un sevī iekļauj: zemes, ūdens, mežu, minerālu, dzīvnieku pasaules resursus, saules, paisuma un bēguma enerģiju, zemes dzīļu siltumu. Dabas resursus iedala praktiski neizsmeļamajos un izsmeļamajos. Pēdējos, savukārt, iedala atjaunojamajos un neatjaunojamajos. Daļa dabas resursu, un vispirms tās ir derīgo izrakteņu iegulas, nav atjaunojama. Iegulas izmantojot, to resursi izsīkst. Citi dabas resursi – augsne, ūdens, meži, dzīvnieku pasaule – savai atjaunošanai prasa ievērojamas investīcijas.
Zinātnes un tehnikas progress, moderno tehnoloģiju ieviešana atklāj jaunas iespējas izsīkstošu dabas resursu aizstāšanai ar citiem to veidiem, kā arī ar dažāda veida sintētiskiem un kompozītiem materiāliem. Sasniegumi progresīvoderīgo izrakteņu iegūšanas metožu ieviešanas jomā padara par pieejamām agrāk neizmantotās nabadzīgo rūdu un naftas produktu atradnes. XX gs. beigās paplašinājās arī lauksaimniecības ražošanā izmantojamo zemes platību palielināšanas iespējas, kas tieši ietekmē arī zemes gabalu piedāvājumu zemes tirgū.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register