Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
11,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:959091
 
Author:
Evaluation:
Published: 22.03.2017.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Time period viewed: 2000 - 2010 years
2011 - 2015 years
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1.  UZDEVUMA NOSTĀDNE    3
2.  UZDEVUMA FORMĀLA NOSTĀDNE    4
3.  TEORĒTISKAIS PAMATOJUMS    8
4.  UZDEVUMA RISINĀŠANA    10
4.1.  Risināšana ar lēmumu koku palīdzību    11
4.2.  Risināšana ar TreePlan    12
4.2.1.  Programmatūras iespēju apraksts    12
4.2.2.  Programmatūras pielietojums    13
5.  SECINĀJUMI    17
Extract

5. SECINĀJUMI
Laboratorijas darbā tika izvirzīta problēma – kuru no alternatīvām izvēlēties pirmajā gadā – noalgot papildus darbiniekus vai arī iegādāties maizes cepšanas iekārtu. Tālākie lēmumi ir atkarīgi no vides stāvokļiem, kuri iestāsies 1.gadā. 2.gadā alternatīvu izvēle ir atkarīga no tā kādas būs pieprasījuma izmaiņas, kuras, savukārt, var ietekmēt projekts valdībā, par nodokļu celšanu. Lai atrastu labāko risinājumu 2.gadu garumā tika sastādīts lēmumu pieņemšanas koks.
Veicot aprēķinus tika secināts tas, ka visizdevīgāk uzņēmumam pirmajā gadā ir izvēlēties iegādāties maizes cepšanas iekārtu. Tālāk, ja tā 1.gadā ir jāremontē, tad 2.gadā tiek noalgoti papildus darbinieki, savukārt, ja 1.gadā nav jāremontē, tad visizdevīgāk ir noalgot papildus darbiniekus.
Lēmuma koka veidošanai tika izmantotas divas metodes. Vispirms veidoju koku MS Visio un vērtības rēķināju manuāli. Analizējot iegūto koku varu secināt, ka ir viegli pārskatāms, bet varēja redzēt tendenci, ka paaugstinoties periodu skaitam, tas kļūst daudzreiz liekāks un nepārskatāmāks – grūtāk izprotams. Tiek aizņemts diezgan liels laiks, lai sastādītu pārskatāmu lēmumu koku, kā arī veiktu aprēķinus.
Kā otru metodi izmantoju TreePlan paplašinājumu MS Excel. Izveidoju automātisku lēmumu koku, kur viegli un ātri izveidojot koku un savadot vides stāvokļu varbūtības, norādot izmaksas pie alternatīvām, kā arī norādot potenciālos rezultātus, tika iegūts automātiski aprēķināts rezultāts. Var secināt, ka būtiski tiek ietaupīts laiks. Rēķini notiek pēc definētām formulām, kā arī vizuālais izskats pašam nav jāveido – visu mezglu pievienošana notiek automātiski. Bet tāpat koks, paaugstinoties sarežģītībai un izmēram kļūst ļoti nepārskatāms. Strādājot ar šo programmu varēja redzēt tendenci, ka paaugstinot koka izmēru sistēmas reaģēšanas laiks krasi palēninās. Notiek ilgāks laiks, lai pievienotu jaunu mezglu, jo nepieciešams atjaunot vairākas formulas un laukus.
Kopumā var secināt, ka sastādot lēmumu pieņemšanas kokus, lēmējpersonai ir vieglāk izvēlēties nepieciešamās izvēles. Ir iespēja vizuāli redzēt visus notiekošos procesus un scenārijus. Manuprāt, lēmuma koki ir ērti pielietojami gadījumos, kad tiek apskatīts īss periods, kur nav daudz un sarežģītu izredžu punkti. Palielinoties sarežģītībai un izmēram, lēmumu koks kļūt grūti izprotams un pārskatāms.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −5,98 €
Work pack Nr. 1359979
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register