Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
  • Ūdens plūsma vaļējās gultnēs (upēs, strautos, kanālos)

     

    Samples4 Geography

3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:380137
 
Author:
Evaluation:
Published: 03.12.2012.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 7 units
References: Used
Extract

Augsnes
Rūjas upes baseinā ir sastopamas šadas augsnes: velēnu podzolaugsne, velēnu glejaugsne un salīdzonoši mazāk purvu kūdraugsne. Augšņu cilmiežu sastāvs pārsvarā ir mālsmilts un smilšmāls, bet purvu kudraugsnēs ir sastopama kudra. (Karšu izdevniecība Jāņa sēta, 2007)
Zemes lietojuma veidi un saimnieciskā darbība
Gandrīz pusi no Rūjas baseina aizņem meži un krūmāji, kuri pārsvarā ir privāti kuru apsaimniekošanu un izmantošanu uzrauga Valsts mežu dienests, vairāk kā trešdaļu baseina aizņem meliorētas lauksaimniecības zemes, taču nacionālās nozīmes lauksaimniecības zemju nav daudz. Salīdzinoši nelielu platību aizņem purvi, Rūjienas purvā iegūst kūdru. Baseins nav bagāts ar derīgajiem izrakteņiem taču ir sastopama smilts, smilts-grants, saldūdens kaļķi un kudra. (rujiena.lv)
Uz upes atrodās divas mazās HES, Ķoņu un Imantas, kā arī baseina teritorijā atrodas zivju dīķi. Rūjas palienē izveidots 444 ha liels dabas liegums „Rūjas paliene”. Liegums aizņem apmēram 10 km garu un 250 – 500 m platu Rūjas lejteces palienes posmu. Teritorijā ietvertas slapjas, palos applūstošas, daļēji aizaugušas pļavas, mazākās platībās arī mēreni mitras un sausas pļavas, kā arī krūmāji un meži. Arī ārpus lieguma blakusesošās teritorijas ir lielākoties pārmitras - slapji krūmāji un meži. Uz ziemeļiem no lieguma atrodas Rūjas purvs, uz ziemeļaustrumiem – slapju mežu masīvs Brīvpurvs, austrumos liegums robežojas ar bijušajiem Rūjas zivju dīķiem, kas šobrīd galvenokārt aizaug ar krūmiem. Saskaņā ar zemes eksplikāciju, dabas lieguma lielāko daļu aizņem lauksaimniecībā izmantojamās zemes, mazāk meža zemes un krūmāji un tekoši ūdeņi. Lielākā daļa dabas lieguma pieder privātajiem zemes īpašniekiem. (ldf.lv)


Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −5,48 €
Work pack Nr. 1327186
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register