Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:577914
 
Evaluation:
Published: 25.02.2003.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 5 units
References: Not used
Extract

Guvis jurista izglītību, A.Kviesis iesaistījās sabiedriskajā dzīvē 1913.gadā, iesaistīdamies Jelgavas Latviešu biedrības darbībā. Pirmā pasaules kara laikā viņš darbojās bēgļu palīdzības komitejās Igaunijā, 1917.gadā kļuva par Viskrievijas pilsētu savienības Tērbatas nodaļas priekšnieka vietnieku. Drīzumā Kviesi ievēlēja Kurzemes pagaidu zemes padomē, vēlāk – latviešu juristu izpildu birojā. Nodibinoties Latvijas valstij viņš kļuva par Tautas padomes locekli. No 1921.gada Kviesis bija Tiesu palātas priekšsēdētājs. 1921.–1923.g.viņš bija iekšlietu ministrs. Kviesis ir bijis arī Satversmes sapulces un I, II un III Saeimas deputāts. 1930.gadā ievēlēts par trešo Latvijas valsts prezidentu, 1933.gadā viņu ievēlēja par prezidentu uz atkārtotu termiņu.

Alberts Kviesis dzimis 1881.gada 22.decembrī Tērvetē, pagasta rakstveža ģimenē. Pirmo izglītību viņš ieguva mājās, bet 1894.–1902.g. apmeklēja Jelgavas ģimnāziju. 1907.gadā viņš pabeidza Tērbatas universitātes Juridisko fakultāti. Mācību laikā Tērbatā Kviesis iestājās studentu korporācijā “Lettonia”. Pēc studijām viņš kļuva par zvērināta advokāta palīgu, bet no 1912.gada bija zvērināts advokāts Jelgavā.

1913.gadā Kviesis kļuva par Jelgavas Latviešu biedrības priekšnieka biedru, bet no 1914.gada bija biedrības priekšnieka vietas izpildītājs.

Sākoties Pirmajam pasaules karam, Kviesis kļuva par Jelgavas Sarkanā Krusta latviešu komitejas priekšnieka biedru. 1915.gadā viņš pārcēlās uz Tērbatu, kur kopā ar citiem piedalījās bēgļu palīdzības komitejas dibināšanā. Šī gada rudenī viņš noorganizēja un līdz 1917.gadam vadīja bēgļu palīdzības komiteju Elvā, kas ir netālu no Tērbatas. 1917.gadā Kviesis kļuva par Viskrievijas pilsētu savienības Tērbatas nodaļas priekšnieka vietnieku. 1917.gadā 7.maijā Kviesis piedalījās Kurzemes zemes sapulcē un tika ievēlēts Kurzemes pagaidu zemes padomē un tās izpildkomitejā, kā arī ieņēma juridiskās un organizācijas nodaļas priekšnieka amatu. 28.maijā Latviešu juristu kongress, kas notika Tērbatā, viņu ievēlēja latviešu juristu izpildu birojā (ar biroja sēdekli Tērbatā), kura darbības ietvaros Kviesis piedalījās latviešu tautas pašnoteikšanās tiesību un jaunas tiesu iekārtas apspriešanā.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −0,98 €
Work pack Nr. 1112540
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register