Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:953635
 
Evaluation:
Published: 20.01.2021.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

9.Atrodi mātes ceriņu krūma aprakstu, pamato, kāda tam nozīme varoņu dzīves ceļa attēlojumā. Kādu noskaņu rada šis apraksts ?
Pēc mātes bērēm Artūrs ar brāli stāv savas dzimtas mājās: “Mēs skatāmies logā, aiz kura ceļ savus vēl kailos zarus ceriņu krūms. Salapojis viņš gandrīz aizsedz logu, un ziedu laikā viņa violetās vālītes spraucas istabā, dvašodamas maigi saldu smaržas reibumu. Tad gandrīz nevar saredzēt ēkas, un tēvs jau sen taisījās apcirpt krūmam saknes , bet atlika šo darbu no viena pavasara uz otru, klausīdams mātes lūgumam. Šo ceriņu krūmu tā bija pārvedusi drīz pēc kāzām no savām mājām, lai ziedu elpa tai atgādinātu Mežotnes dzimteni. Caur ceriņkrūma zariem var redzēt laidaru un ratnīcas durvis, virs tām iekalts skaitlis 1895”. Tas ir laiks, kad saimnieks veda mājās līgavu. Ceriņkrūma krāsa rada diženuma iespaidu un rūgtenā smarža asociējas ar mīlestības reiboni.
Ceriņkrūms vēlreiz tiek pieminēts, kad Artūrs stāsta Martai par mājām: ”Pie istabas, pie paša loga aug ceriņkrūms, ko mana māte pēc kāzām pārvedusi turpu, iestādīdama kā sava tēva sētas piemiņu. Viņš jau pirms kara bija saaudzis tik kupls, ka pavasarī vajadzēja atvērt tikai logu – un violetās ziedu vāles pašas līda istabā.” Artūrs, atcerēdamies ceriņkrūmu, saka Martai, ka saplūksim ceriņus un izrotāsim mātes kapu.
Un trešo reizi ar ceriņkrūmu satiekamies romāna beigās, kad Artūrs un Marta atbrauc uz Kurzemi un Artūra tēva mājām: ”Es veru mātes kambarīša durvis. Logā, ko aizsedzis pavisam ceriņkrūma lapu mazliet iepelēkais zaļums, redz mirdzam violetu gaišumu. Tās pirmo ziedu vālītes, kas paspējušas plaukt un viegli lokās pusdienvējā, un grīda klāta kustīgiem un vāriem ēnu rakstiem: caur lapu starpām spraužas iekšā saules gaišums, un dziļi iesniedzas ar lapām un ar ziediem mātes istabiņā viņas stādītais ceriņkrūms.” Ceriņkrūma smarža pārņem istabu un Artūram sāp sirds par māti, tēvu, brāli.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −1,48 €
Work pack Nr. 1383318
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register