Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:243116
 
Author:
Evaluation:
Published: 18.12.2003.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Brīvā veidā alumīnijs nav sastopams, bet pēc izplatības uz Zemes virsas tas ir 3. vietā. Tas aizņem 8,8 masas % un seko tieši pēc O un Si. Galvenie alumīniju saturošie ieži un minerāli ir laukšpati, kaolīns, boksīts. Alumīnijs ir ķīmiski aktīvs un sevišķi labi tas reaģē ar O2. Parastos apstākļos tas vienmēr pārklājas ar 0,0001 mm plānu oksīda kārtiņu, kas tad arī padara to izturīgu pret rūsu. Parastajā temperatūrā alumīnijs reaģē ar Cl2 un Br2. Savienojumos alumīnija oksidācijas pakāpe ir +3. Bet ir zināms, ka uz alumīnija izstrādājumiem neiedarbojas ne skābeklis, ne ūdens, ne auksta koncentrēta slāpekļskābe.
Pats metāls ir sudrabbalts. Tas ir viegli velmējams, kaļams un stiepjams. Tas ir plaši izmantojams daudzās sadzīves sfērās - kuģniecībā, metalurģijā, automobīļu izveidē, mājsaimniecībai nepieciešamo lietu izgatavošanā u.c.
Paaugstināta metāla tīrība atspoguļojas metāla īpašībās. Jo tīrāks ir alumīnijs, jo tas ir vieglāks. Tad tam arī ir augstāka elektrības un siltuma vadītājspēja, atspoguļošanas spējas, plastiskums. Īpaši pamanāms ir ķīmiskās noturības pieaugums. Pēdējais ir paskaidrojams ar to, ka alumīnijs noklājas ar oksīda aizsargkārtiņu.
Un neskatoties uz iepriekšminēto, mēs varam teikt, ka alumīnijs ir salīdzinoši jauns metāls, kurš mūsu sabiedrībai kļuva pazīstams tikai XIX gs., kad 1825.g. tas bija atklāts. Tam kā iemesls ir tas, ka, kā jau iepriekš tika minēts, alumīnijs nav sastopams brīvā veidā. To bija ļoti grūti iegūt. Ķīmijas laboratorijās tas tika iegūts tikai labākajā gadījumā pāris kilogramos, bet pārsvarā gramos.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register