Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
9,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:458026
 
Evaluation:
Published: 13.05.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 4 units
References: Not used
Extract

BRŪKLENES.
Drogas: brūkleņu laksti, lapas, ogas.
Brūklenes ir brūkleņu dzimtas pundurkrūms, ar stāviem vai paciliem, līdz 20 cm augstiem stumbriem. Lapas pamīšus, vienkāršas, veselas, ādainas, eliptiskas vai otrādi olveida. Ziedi balti vai rožaini, ķekaros. Zied maijā, jūnijā. Ogas nogatavojas augusta beigās, septembrī.
Drogu raksturojums, ievākšana un sagatavošana. Lapu droga sastāv no atsevišķām ādainām, spīdīgām, no virspuses tumši zaļām, no apakšpuses gaiši zaļām ar brūniem punktiņiem, neskaidri dzīslotām lapām, kas saglabājušas savu dabisko krāsu. Smaržas nav, garša savelkoša, rūgtena.
Brūkleņu lakstu droga ir līdz 13 cm garu un salauztu zaru un lapu maisījums. Stumbru apakšdaļa brūngana, augšdaļa zaļgana. Lapas dabiskā krāsā. Pieļauta balti zaļu ziedpumpuru un līdz 8 mm diametra augļu klātbūtne.
Lapas jāvāc pavasarī tūlīt pēc sniega nokušanas līdz ziedpumpuru veidošanās sākumā un otrreiz – rudenī pēc pilnīgas ogu nogatavošanās. Vislabākie lapu vākšanas paņēmieni – nobraukot ar strauju roku kustību vai arī nogriežot lapotnes zariņus un lapas noplūcot pēc žāvēšanas.
Lapas žāvē tumšās, labi vēdināmās telpās, bēniņos, zem nojumēm, vai īpašā kaltē, bieži maisot. Lēni žāvējot, lapas kļūst tumšas un zaudē ārstnieciskās īpašības.
Ķīmiskais sastāvs un izmantošana. Brūkleņu lapas satur 4-9% arbutīna, flavonoīdus, miecvielas, ursolskābi u.c. karbonskābes. Arbutīns organismā sašķeļas par glikozi un hidrohinonu, kuram piemīt baktericīdas un dezinficējošas īpašības. Drogas ūdens novārījumu lieto kā diurētisku līdzekli, it īpaši pie nierakmeņu radīta iekaisuma, reimatisma un podagras. Ietilpst diurētisko zāļu tēju sastāvā. No rupji sasmalcināta lapu pulvera ražo briketes. Novārījumu iesaka lietot siltu.
DZELOŅAINAIS VELNĀBOLS
Droga: velnābola lapas.
Sastopams kā nezāle sētmalās, sakņu dārzos un nezālienēs.
Dzeloņainais velnābols ir viengadīgs nakteņu dzimtas lakstaugs ar kailu, stāvu, zarainu, līdz 1m augstu stumbru. Lapas pamīšus, tumšzaļas, vienkāršas, veselas, olveida, kailas un nav lipīgas. Ziedi lieli, ar reibinošu smaržu, pa vienam lapu žāklēs. Vainags balts, stobrveida. Zied no jūnija līdz septembrim. Auglis – olveida daudzsēklu pogaļa, kas segta ar dzeloņiem. Pēc nogatavošanās tā atveras ar četrām vārsnēm. Vienā pogaļā ir daudz (līdz 500) melnu sēklu.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −6,48 €
Work pack Nr. 1210260
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register