Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:224671
 
Evaluation:
Published: 20.01.2009.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 5 units
References: Not used
Extract

1. Politoloģijas izpētes objekts un apakšnozares.

Politikas zinātne (politoloģija) ir zinātne, kurā pēta varas politisko attiecību funkcionēšanu noteiktās sabiedrības struktūrās (valsts, pilsoniskā sabiedrība, partijas, šķiras, sociālās grupas, strati, etniskās un nacionālās kopības u.c.), cilvēku politisko uzvedību, politisko apziņu, politikas teoriju un vēsturi.
35.1. Politikas teorija ir zinātnes apakšnozare, kurā pēta politikas kā sabiedrības pārvaldīšanas ģenēzi, būtību un vēsturiskās tendences, politikas struktūru, saturu, tās elementu un procesu savstarpējo mijiedarbību, to cēloņsakarību un atkarību no ārpuspolitiskajiem faktoriem, kā arī politikas izziņas metodoloģiju un vēsturi.
35.2. Salīdzinošā politika ir zinātnes apakšnozare, kurā pēta kopīgās un atšķirīgās iezīmes pasaules valstu makropolitiskajos institūtos.
35.3. Starptautiskā politika ir zinātnes apakšnozare, kurā pēta visu attiecību spektru, kas veidojas valstu mijiedarbības procesos politikas jomā.
35.4. Pārvalde un administrācija ir politikas zinātnes apakšnozare, kurā pēta politikas veidošanas vidi, leģitimāciju un realizāciju, ierēdņu un politiķu attiecību modeļus, ierēdņu varas ierobežošanas, kontroles un atbildības mehānismus, lēmumu pieņemšanas mehānismus, valsts, pilsoniskās sabiedrības un brīvā tirgus lomu sociālās politikas veidošanā.
Avots - http://www.lzp.lv/latv/nozares.htm

2. Varas jēdziens, būtība un formas.

1. Kaut arī vēsturiski (senajās tiesībās) vecāku (tēva) vara bija izveidota, pamatojoties uz varas ideju, kur netika uzsvērti vecāku pienākumi, jaunākajos laikos, kad ir izveidotas bērna tiesību aizsardzības institūcijas, bērna tiesības tiek īpaši uzsvērtas un respektētas un vecāki, kas nepilda savus pienākumus, zaudē savas tiesības, precīzāk, vecāku varu, kurā ietilpst gan tiesības, gan pienākumi u. c. (sk. iepriekš doto definējumu).

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −6,98 €
Work pack Nr. 1141595
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register