Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:483369
 
Author:
Evaluation:
Published: 13.09.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Vārds „balzams” cēlies no grieķu vārda „balsamon”. Balzamu kā lielisku ārstniecības līdzekli lietoja jau senie grieķi. Pirms gadu tūkstošiem balzamus pazinuši arī Irānas, Arābijas, Ķīnas Indijas un Vidusjūras valstu iedzīvotāji. Pasaulē zināmi pašas dabas radīti balzami un tādi, ko gatavojis cilvēks.
Balzami ir biezi šķidrumi ar tīkamu smaržu un īpatnēju garšu. Dabiskie augu balzami satur ēteriskās eļļas, izšķīdušus sveķus un citus aromātiskus savienojumus.
Populārākie ir Kopaivas, Kanādas un Peru balzami. Peru balzams ir Rīgas melnā balzama komponents.
Apmēram 18. gadsimta vidū Rīgas aptieķnieks Abrahams Kunce izgatavoja jaunu balzamu, ko nosauca par „Kunces balzamu”. Sākumā tas izplatījās Krievijā, tad arī ārzemēs. „Kunces balzamu” gatavoja, uzlejot degvīnu dažnedažādākajām zālēm, sakņu un zāļu uzlējumiem. Kunce, gatavojot balzamu, izmantoja augus gandrīz no visas pasaules, no vistālākajiem kontinentiem. Radās liķierim līdzīgs augstākās šķirnes liķieri.
Rīgas melnajam balzamam pavisam ir divdesmit pieci komponenti, to skaitā Peru balzameļļa, aveņu sula, medus esence, arnikas ziedi, piparmētras, vērmeles, kalmju saknes, ozola miza, mellenes, pomeranču miza, liepu ziedi. Balzamu pagatavo trīsdesmit divās dienās. Speciālisti balzama neatkārtojamību raksturo šādi: „Daugavas vēju elpu, ar kuru piesūkušies ziedi un saknes, Rīgas melnajam balzamam piešķir ūpašību, ko dēvē par dzēriena neatkārtojamību.”
Rīgas melnā balzama aromāts ir patīkams, tajā neviens atsevišķs komponents neņem virsroku, bet vienlaikus jūtamas visas dzēriena sastāvdaļas. Dzēriena krāsa ir brūngani melna, tāpēc to dēvē par melno balzamu.
Balzamu tēlaini salīdzina ar Baltijas jūras rūgteni sāļo elpu, Latvijas vasaru, tumšo dzintaru.
Balzams ir dzēriens, kas jāizbauda. Tas satur 45% alkohola. Balzamu dzer tīrā veidā vai kā piedevu citiem dzērieniem.
Balzams jau senos laikos ieteikts kā līdzeklis spēku atgūšanai un slimības novēršanai, ēstgribas veicināšanai un pret galvas sāpēm. Pilnīgi veseliem cilvēkiem neliela balzama deva uzlabojot omu un neļaujot priekšlaikus novecot.
Balzamu un dzērienus ar balzamu pasniedz gan pirms pusdienām aperitīvā, gan arī pēc pusdienām pie tējas vai kafijas.

Balzams ar kokakolu

1 daļa melnā balzama
4 daļas kokakolas
0,5 daļas citronu sulas

Gatavo un pasniedz highball glāzē ar ledu. Noformē ar citrona šķēli.

Rīgas kafija

1 daļa melnā balzama
2 daļas liķiera Moka
4 daļas karstas kafijas
2 daļas putukrējuma

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register