Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:839608
 
Evaluation:
Published: 06.12.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Pareizs uzturs ir svarīgākā veselības garantija, tas pozitīvi ietekmē cilvēka darbspējas un visas viņa dzīvības funkcijas. Nonākot organismā, uztura komponenti iesaistās vielmaiņā un pārvēršas par iekšējo faktoru, pārveidojas enerģijā un ķermeņa struktūrelementos.
Arvien biežāk cilvēki sāk apzināties, ka pareizs uzturs palīdz saglabāt ilgu mūžu un labu veselību. Daudzi cilvēki ikdienā lieto pārāk daudz sāls, cukura vai tauku. Nepareizs uzturs var veicināt tādu slimību kā diabēts, infarkts, aptaukošanās, ļaundabīgais audzējs rašanos. Lai gan vairākumam no mums ēdamā pietiek, uzturs aizvien biežāk ir neveselīgs, zaudējis savu bioloģisko vērtību. Biežāk ēdam pusfabrikātus, konservētu un saldētu pārtiku. Pat resni cilvēki var ciest no dažādu vielu trūkuma, ja uzturs ir vienveidīgs un nesatur vajadzīgos vitamīnus, minerālvielas, mikroelementus, fitoestrogēnus un vēl daudz citu vielu, kurām kalorijas netiek pat rēķinātas. Nepilnvērtīgs uzturs rada nogurumu, cilvēks vieglāk pakļaujas trauksmei, stresam un depresijai. Ilgākā laika periodā sekas ir vēl nopietnākas: palielināts sirds slimību risks, vēža un trauslo kaulu slimības – osteoporozes risks. Lai cilvēka veselība būtu stabila, viņam jārūpējas, lai uzturs būtu pilnvērtīgs un, galvenais, lai ūdens vienmēr tiktu uzņemts vajadzīgajā daudzumā!
Sastādot ikdienas ēdienkarti, svarīgi zināt nevis produktu enerģētisko vērtību, bet gan novērtēt uzturvielu saturu. Tas ir svarīgi, jo, pirmkārt, enerģija rodas no uzturvielām, otrkārt, enerģiju cilvēks var saņemt, lietojot arī nepareizu, nesabalansētu uzturu. Piemēram, izdzerot glāzi eļļas vai apēdot puskilogramu cukura, iespējams uzņemt tikpat daudz enerģijas, kā ēdot ēdienus no visām produktu grupām.
Domājot par ģimenes ēdienkarti, īpaši jārēķinās ar bērniem, viņiem svarīgi ir nodrošināt normālu augšanas un attīstības procesu. Vērojot reklāmas, jāsecina, ka ikdienā cilvēkus aicina pārtikā lietot arī neveselīgus produktus. Visi taču zinām, kā reklāmas ietekmē bērnus, kas tiek mudināti ēst čipšus, dzert kolas u.c. Kad ar našķiem un burgeriem tiek apmierināts izsalkums, uzturā nepieciešamajam vai nu vairs nav naudiņas, vai arī apetītes. Ātro uzkodu uzvaras gājiens, protams, saistīts ar ikdienas steigu, nepareizu režīmu. Sabiedriskās ēstuvēs tiek piedāvāta tāda dubultā sviestmaizes šķēle, ka nevaram tajā pat iekosties.
Būtu jāzina, ka jau no bērnības cilvēkam dienā vajadzētu apēst 200 – 400 gramu notīrītu dažādu dārzeņu, neskaitot kartupeļus.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register