Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:814669
 
Author:
Evaluation:
Published: 12.10.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Dižais krievu zinātnieks I.Pavlovs savos darbos aizrādīja, ka dzīvnieku un cilvēku organisms atrodas ciešā savstarpējā saistībā ar ārējo vidi, kas nepārtraukti iedarbojas uz centrālo nervu sistēmu.
Viens no svarīgākajiem ārējās vides faktoriem ir uzturs, kas nonāk organismā un piedalās visās dzīvības norisēs. Uzturs ietekmē centrālo un perifēro nervu sistēmu, un caur to arī visu organismu.
Lai uzturs būtu pareizi organizēts, noteikti jāzina, kāda nozīme ir atsevišķām uzturvielām un cik liela ir to vajadzība atkarībā no cilvēka vecuma, profesijas, sociālajiem sadzīves apstākļiem un atkarībā no klimata.
Kā zināms, olbaltumvielas ir visas dzīvības pamats, jo katra dzīva šūna, jebkuri organisma audi sastāv galvenokārt no olbaltumvielām. Tādēļ augšanai un audu atjaunošanai, kā arī jaunu šūnu veidošanai, ir pilnīgi nepieciešama nepārtraukta olbaltumvielu piegāde.
Dažādu uzturlīdzekļu olbaltumvielām nav vienāda vērtība. Dažas no tām ir cilvēka ķermeņa olbaltumvielām pēc savas uzbūves un ķīmiskā sastāva tuvas, t.i., satur visas sastāvdaļas (aminoskābes), kas nepieciešamas šo olbaltumvielu uzbūvei. Citas olbaltumvielas no tām ievērojami atšķiras un ir tādēļ mazāk vērtīgas. Augsta uzturvērtība ir gaļas, zivju, piena, olu, kā arī dažu dārzeņu olbaltumvielām. Tā, piemēram, vērtīgas olbaltumvielas ir kartupeļos un kāpostos.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register