Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:687155
 
Author:
Evaluation:
Published: 14.11.2003.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Gaļa ir pārtikas produkts, ko iegūst galvenokārt no siltasiņu dzīvniekiem – cūkām ,liellopiem, aitām, putniem, medījumiem. To veido muskuļaudi un taukaudi.
Gaļa ir nozīmīgs olbaltumvielu avots uzturā , un tajā vienmēr ir vairāk vai mazāk tauku . Ogļhidrātu gaļā ir ļoti maz .
Vidēji liesā gaļā ir
Olbaltumi 19 – 23 %
Tauki 1 – 10 %
Ūdens 71 – 77 %
Organisms izmanto 97 % gaļas olbaltumu un 25 % saistaudu . Galvenie saistaudu olbaltumi ir kolagēns un elastīns , ko gremošanas fermenti sašķeļ vāji . Kolagēns pēc gaļas termiskās apstrādes un skābā vidē ir sašķeļams daļēji . Elastīns ar gremošanas fermentiem nav sadalāms .
Liellopu gaļā polinepiesātināto un piesātināto taukskābju attiecība vidēji ir 0,05 , cūkgaļā – 0,5 , vistu gaļā – 0,8 .
Gaļā ir daudz B grupas vitamīnu , bet A un C vitamīns ir tikai aknās un nierēs gaļa ir nozīmīgs dzelzs , fosfora , vara un mangāna avots uzturā .
Gaļa gandrīz pilnīgi tiek sagremota un uzsūkta . To parasti uzsver kā gaļas labo īpašību . Taču uzturzinātnieki jau ir atzinuši , ka zarnām ir vajadzīgas noteikta apjoma darbības , tā, ka produkta pilnīga uzsūkšanās vairs nav pozitīvi izceļama īpašība .…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register