Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:243099
 
Author:
Evaluation:
Published: 23.03.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Ro­mas im­pē­ri­jas man­ti­nie­ce...Starp Rie­tum­ei­ro­pu un Is­la­ma pa­sau­li at­ra­dās Bi­zan­ti­jas im­pē­ri­ja. 395. ga­dā Ro­mas im­pē­ri­ja sa­da­lī­jās di­vās da­ļās: Rie­tum­ro­mā – Aus­trum­ro­mā. Aus­trum­ro­mas gal­vas­pil­sē­ta bi­ja Kon­stan­ti­no­po­le. 330. ga­dā to ma­zas grie­ķu pil­sē­ti­ņas Bi­zan­ti­jas vie­tā bi­ja uz­cē­lis Ro­mas im­pe­ra­tors Kon­stan­tīns Lie­lais. No šīs pil­sē­ti­ņas no­sau­ku­ma sa­vu vār­du ie­gu­va vi­sa Bi­zan­ti­jas liel­valsts. Rie­tum­ro­mas kri­ša­na 476. ga­dā pa­da­rī­ja Aus­trum­ro­mu par Se­nās Ro­mas man­ti­nie­ci.
Aus­trum­ro­ma pār­va­rē­ja Lie­lo tau­tu stai­gā­ša­nu un at­vai­rī­ja bar­ba­ru spie­die­nu. Bi­zan­ti­jas ka­ra­spē­ka sa­stā­vu gal­ve­no­kārt vei­do­ja vie­tē­jie ie­dzī­vo­tā­ji un da­ži sveš­zem­ju al­got­ņi. Aus­trum­ro­ma at­ra­dās sā­ņus no gal­ve­na­jiem ģer­mā­ņu cil­šu pār­vie­to­ša­nās vir­zie­niem. Gan saim­nie­cis­kā, gan po­li­tis­kā zi­ņā Aus­trum­ro­ma bi­ja spē­cī­gā­ka par Rie­tum­ro­mu. Aus­trum­ro­mā val­dnie­ki bi­ja spē­cī­gā­kas per­so­nī­bas un gud­rā­ki valsts­vī­ri ne­kā Rie­tum­ro­mā. Uz Rie­tum­ro­mas dru­pām iz­vei­do­ju­šos bar­ba­ru val­stu ka­ra­ļi iz­ju­ta lie­lu bi­jī­bu pret Aus­trum­ro­mu.
Da­bas ap­stāk­ļi un saim­nie­cī­ba... Bi­zan­ti­ja at­ra­dās trīs pa­sau­les da­ļās: Ei­ro­pā, Āf­ri­kā un Āzi­jā. Valsts va­re­nī­bas lai­kā tās ro­be­žas snie­dzās no Do­na­vas upes – Nī­las krā­cēm, no Eif­ra­tas upes – Ad­ri­jas un Jo­ni­jas jū­rām. Bi­zan­ti­jā bi­ja gan aug­lī­gas ie­le­jas, gan sau­sas ste­pes, gan kal­ni ar de­rī­ga­jiem iz­rak­te­ņiem, gan pla­ši me­ži, gan ēr­tas os­tas.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −1,48 €
Work pack Nr. 1178238
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register