Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:908189
 
Author:
Evaluation:
Published: 24.11.2005.
Language: Latvian
Level: Elementary school
Literature: 3 units
References: Not used
Extract

40. un 50. gadu datori bija ļoti lielas iekārtas, kas aizņēma veselas istabas. Pirmais solis datoru izmēru samazināšanā bija saistīts ar tranzistora izgudrošanu 1948. gadā. Tranzistori datoros nomainīja lampas.
Jau 50. gadu otrajā pusē parādījās datori uz tranzistoru bāzes. Tie bija 100 reižu mazāki par lampu datoriem un ar to pašu ražību.
60. gadu vidus izgudrojums – atmiņa uz magnētiskajiem serdeņiem – ļāva firmai DIGITAL EQUIPMENT 1965. gadā izlaist pirmo mini - datoru PDP-8. Tie bija ledusskapja lielumā un maksāja 20000 $.
Nākamais solis datoru izmēru samazināšanā bija integrālo shēmu izgudrošana.
1968. gadā BURROUGH izlaida pirmo datoru, kas veidots izmantojot integrālās shēmas, bet 1970. gadā firma INTEL sāka datoru atmiņas integrālo shēmu pārdošanu.
Tajā pašā 1970. gadā Edvards Hofs no firmas INTEL uzkonstruēja shēmu, kura pēc savām funkcijām bija analoģiska liela skaitļotāja centrālajam procesoram. Tā radās pirmais mikroprocesors INTEL-4004.
1974. gadā vairākas firmas paziņoja par jauna mikroprocesora izveidošanu – INTEL-8008. 1975. gada sākumā firmā MITS parādījās pirmais dators ALTAIR-8800, kas bija uzbūvēts izmantojot uzlabotu mikroprocesora versiju INTEL-8080.
2003.g. pirms 22 gadiem dzimušais personālais dators ir kļuvis par neatņemamu moderna biroja sastāvdaļu.
Kā norāda BBC, lai gan līdzīgi datori izgudroti un parādījušies pārdošanā vēl pirms šī modeļa, tomēr tieši IBM pirmie ieviesa mūsdienās tik izplatīto apzīmējumu PC.
Strīdi par pirmā personālā datora godu vēl nav atrisināti, taču ir skaidrs, ka personālie datori kļuvuši par neatņemamu mūsdienas pasaules sastāvdaļu un tas ir viens no ievērojamākajiem XX gadsimta izgudrojumiem. Kopš personālo datoru parādīšanās tirgū kopumā ir pārdots apmēram miljards šo ierīču, raksta BBC, atsaucoties uz konsultāciju firmas Gartner Dataquest pētījumu. Patlaban visā pasaulē tiek izmantoti vairāk nekā 600 miljoni personālo datoru, un to skaits arvien pieaug. Plānots, ka jau 2008. gadā to skaits būs divkāršojies.
Par to, kurš tad īsti bija pirmais personālais dators, joprojām strīdas informātikas vēstures speciālisti. Piemēram, Kalifornijas Datoru vēstures muzejs par pirmo personālo datoru sauc 1971.gadā ieviesto Kenbak-1, kas maksāja 750 dolārus. Pārdots gan tika ne vairāk kā 40 šādu ierīču. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register