Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:918757
 
Evaluation:
Published: 03.04.2009.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 1 units
References: Not used
Time period viewed: 2000 - 2010 years
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
  Ekonomiskā izaugsme    4
  Secinājumi    6
  Izmantotā literatīra    7
Extract

Ievads



Viena no būtiskākajām Latvijas problēmām ir izglītības struktūras neatbilstība ilgtermiņa darba tirgus prasībām. Mūža izglītības sistēma ir tikai savā sākotnējā izveides stadijā. Būs sarežģīti sasniegt stratēģijā izvirzīto mērķi - palielināt apmācībā esošo iedzīvotāju skaitu vecumā no 25 līdz 64 gadiem līdz 10% 2010.gadā un 20% 2030.gadā.
Augstā inflācija un darbaspēka vienības izmaksu straujais kāpums mazina Latvijas uzņēmumu starptautisko konkurētspēju. Ja cenas un algas, attiecinātas pret produktivitāti, Latvijā aug straujāk nekā mūsu galvenajās tirdzniecības partnervalstīs, tas noved pie straujāka darbaspēka vienības izmaksu kāpuma. Šī izmaksu kāpuma rezultātā uzņēmējiem attiecīgi ir jāpalielina arī produkcijas cenas.
Ja izmaksu pieaugums ir īslaicīgs, vietējie ražotāji kādu laiku var samazināt savu peļņas normu un nepaaugstināt cenas, lai saglabātu pozīcijas ārvalstu tirgos. Taču ilglaicīgi tā nevar rīkoties, jo mazāka peļņa nozīmē arī mazākas investīcijas ražošanas procesa modernizācijā. Straujāks ražošanas izmaksu kāpums var novest pie eksporta sašaurināšanās, negatīvi ietekmējot gan tautsaimniecības izaugsmi, gan ārējā parāda atmaksas iespējas. Vairākas pazīmes par to liecina jau šobrīd. Izvesto preču gada pieauguma temps, sākot ar pagājušā gada beigām, ir būtiski samazinājies. 2006. gada janvārī-maijā, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, tas sasniedza tikai 11.8% pretstatā iepriekšējos divos gados sasniegtajai izaugsmei virs 30%. Samazinās arī Latvijas preču tirgus daļas galvenajās tirdzniecības partnervalstīs. Tas nozīmē, ka eksporta attīstību piebremzējis nevis ārējais pieprasījums, bet gan mūsu konkurētspējas pasliktināšanās.
Mazinoties eksporta un tautsaimniecības izaugsmei un saglabājoties gan iekšējām, gan ārējām disproporcijām (augsta inflācija, augsts tekošā konta deficīts), var zust ārvalstu investoru ticība Latvijas turpmākajai ekonomikas attīstībai: viņi vairs neieguldīs Latvijā tik daudz līdzekļu vai arī būtiski paaugstinās procentu likmes, sadārdzinot Latvijai pieejamo ārvalstu finansējumu. Ja šobrīd lielu daļu no parāda nastas spējam refinansēt, lēti aizņemoties papildu kapitālu ārvalstīs, tad, mazinoties šādām iespējām, ārējais parāds būs jāfinansē no pašu gūtajiem ienākumiem ārvalstu valūtā, vai aizņemoties ārvalstīs, maksājot daudz augstākus procentus. Starptautiskā pieredze rāda, ka šādi ekonomiskā izaugsme var būtiski piebremzēties vai pat apstāties uz vairākiem gadiem, tautsaimniecībai nonākot krīzes situācijā.

Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register