Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:481758
 
Author:
Evaluation:
Published: 11.02.2014.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

4. Konvekcija ir siltumapmaiņa, kas notiek vienlaikus ar vielas pārnesi. Konvekcijas cēlonis ir temperatūras, blīvuma vai spiediena starpība. Tā ir iespējama šķidrumos un gāzēs. Konvekcija notiek sajaucoties
un pārvietojoties lielām molekulu grupām. Izšķir brīvo konvekciju, kad sajaukšanās notiek patvaļīgi un piespiedu konvekciju, piemēram, ar sūkņiem vai ventilatoriem. Brīvā konvekcija notiek atsevišķu šķidruma vai gāzes daļiņu nevienmērīgas sasilšanas rezultātā. Vairāk sasilušās daļiņas, kurām ir augstāka temperatūra, ir ar mazāku blīvumu, kā rezultātā tās ceļas uz augšu.
Siltumapmaiņu konvekcijas ceļā starp cietu ķermeni un šķidrumu vai gāzi sauc par siltumatdevi.
Siltumatdevi starp diviem siltumnesējiem caur atdalošo sieniņu sauc par siltumpāreju. Piem.Katliņš tiek sildīts pateicoties siltuma starojumam no uguns. Mēs jūtam, kā sakarst katliņa rokturis - notiek siltuma vadīšana. Un katliņā iekšā notiek siltā un aukstā ūdens cirkulācija - konvekcija.
5. Siltuma starojums ir elektromagnētiskais starojums, ko izstaro sakarsēti ķermeņi un nodrošina siltumapmaiņu arī vakuumā.
Piemēram, Zeme saņem siltuma starojumu no Saules.
Jebkurš ķermenis, kura temperatūra ir lielāka par absolūto nulli (T>0 K), izstaro siltuma enerģiju infrasarkano staru veidā. Jo augstāka temperatūra, jo vairāk siltuma tiek izstarots. Ķermeņa virsma, savukārt, absorbē to siltumu, ko izstaro citi ķermeņi. Tas nozīmē, ka siltumapmaiņa notiek arī starp ķermeņiem, kam ir vienāda virsmu temperatūra.
Stefana –Bolcmaņa konst.Fundamentāla fizikala konst.kas,ietilpst likumā,kurš nosaka absolūti melna ķermeņa integrālo emitētspēju. Stefana–Bolcmaņa likums ,kas nosaka, ka absolūti melna ķermeņa starojuma enerģija ir proporcionāla absolūtās temperatūras ceturtajai pakāpei. Vel, siltumstarojumu raksturo starojuma spektrālais sadalījums pa viļņu garumiem vai frekvencēm.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register