Uztura speciālistiem pret uzturu ar zemu glikēmisko indeksu nav nekas iebilstams. Galvenokārt tas ieteicams diabētiķiem. Daļa cilvēku ar šīs diētas palīdzību veiksmīgi nomet lieko svaru, tomēr šai diētai joprojām trūkst zinātniskā pamatojuma6.
Kā jau vairākumam lielu arī šeit ir gan labās, gan sliktās puses:
Glikēmiskā indeksa diētas priekšrocības: Glikēmiskā diēta ir sabalansēta un daudzveidīga, jo tajā iekļauti pilngraudu produkti, dārzeņi, augļi un liesa gaļa. Bez tam ar šādu uzturu var remdēt izsalkumu uz ilgāku laiku – ēdot pārtiku, kam ir zems GI, cukura līmenis asinīs pazeminās lēnām, tāpēc sāta sajūta saglabājas ilgāk4,6.
Glikēmiskā indeksa diētas trūkumi: Daudziem nākas grūti atteikties no saldumiem, turklāt nepieciešama tabula ar pārtikas produktu iedalījumu, kas pēdējā laikā tiek daudz kritizēta: piemēram, siers iekļauts pie "vieglajiem produktiem", lai gan tas satur daudz kaloriju un, bez šaubām, cilvēks pieņemsies svarā, ja ēdīs to pārāk daudz. Bez tam glikēmiskā indeksa efektivitāte uz cukura līmeni asinīs lielā mērā ir atkarīga no maltītes pagatavošanas veida un produktu kombinācijas katrā maltītē6.
…