Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:343470
 
Author:
Evaluation:
Published: 21.11.2006.
Language: Latvian
Level: Elementary school
Literature: 2 units
References: Not used
Extract

IEVADS

Kopš Jēkabs priekšgalā ir stājies Kurzemei,
Pār viņu laipnāki pat saule gaismu lej
Pār viņu austrumos nav bagātāks nekas:
Pie visām upēm rūc un maļ tam dzirnavas...
Dimd darbnīcas un kaļ ikdienas zobenus,
Lej strupos miezerus, kam rīklēs valsts miers dus.
Viss vēlīgs hercogam un viņa tāliem plāniem,
Un kuģi vareni ar nodarvotiem sāniem
To stipro ozolu, kas nāk no Rundāles,
Ir kviešus zeltainus, ir dārgus audus nes,
Visnotaļ appūsti ar viļņu putām sāļām –
Linburām trokšņojot uz rietu zemēm tālām.

E.Virza

Hercogs Jēkabs

Kas bija šis Jēkabs? Viņš bija kārtējais autoritatīvais hercogs Kurzemē, kurš savu troni bija mantojis no saviem pirmsnācējiem, kurus tauta nīda vēl vairāk kā viņu pašu? Vai viņš bija kārtējais dumiķis, kurš hercogisti valda tikai titula dēl, lai gan neko nejēdz? Vai viņš bija kārtējais hercogs, kurš nodzēra visu naudu kopā ar saviem bruņiniekiem, un nomira tā arī neko nesasniedzis? Nē, hercogs Jēkabs bija pavisam citādāks hercogs. Viņš neatbilda jauno laiku sākumu hercoga stereotipam. Hercogs Jēkabs bija daudz gudrāks, slīpētāks un tālredzīgāks cilvēks, kurš Latviešus veda pasaulē. Es hercogu Jēkabu uzskatu par vienu no latviešu tautas profesionālākajiem vadītājiem.
Ne jau velti E. Virza sacerējis dzejoli par Jēkaba Ketlera gaitām. Jēkabs bija un ir dižākais Kurzemes vīrs jau no 1642. augusta, kad nomira viņa tēva brālis, paša Jēkaba audžutēvs un troņa īpašnieks Fridrihs Ketlers, un tāds viņš, manuprāt, paliks vēl ilgi, ja vien Aivars Lembergs nepārspēs viņu, ceļojot un kolonizējot lielas teritorijas, kas pēc platības pārsniegtu Andreja salu Gambijā un Tobago Dienvidamerikā. Kā teicis Zviedrijas valdnieks Kārlis XI 17. gs, tad Jēkabs bija pārāk liels, lai būtu hercogs un tomēr nedaudz par mazu, lai būtu karalis. Tik tiešam būtu grūti atrast vēl kādu hercogu, kurš būtu bijis tik varens, ka savos darbos un īpašumos gandrīz sniedzās īsta karaļa līmenī. Kā Jēkabs savas dzīves laikā to spēja panākt? Fridriha Ketlera laikā Kurzeme vēl nebija nekas vairāk par mazu, sīkās daļiņas sadalītu, zemes pleķīti Austrumeiropā. Tomēr Jēkabs saprata, ka Kurzemes ģeogrāfiskais stāvoklis atļauj nodarboties sekmīgi ar kuģošanu. Jēkabs arī bija tas cilvēks, kurš aizsāka tā īsti latviešu tautas ceļojumus pa jūrām. Jēkabs bija studējis arī Holandē, kura tajā laikā bija viena no attīstītākajām valstīm Eiropā tajā laikā. Holande bija ļoti attīstīta, un tas uz Jēkabu atstāja lielu iespaidu, viņa sapnis visu mūzu bija izveidot Kurzemi par otru Holandi. Tagad, meklējot informāciju par Jēkabu un Latviju internetā, visbiežāk saskāros ar vēsturiskiem rakstiem par Latviju, kuros kā ``zelta laiki`` tika minēti hercoga Jēkaba valdīšanas gadi. Latvija tika raksturota kā jūras zeme, kura pateicas vienam no pirmajiem viņu veiksmes nesējiem hercogam Jēkabam Ketleram.
Esmu īsi izklāstījis cik nozīmīgs ir bijis hercoga Jēkaba veikums Latvijas labā, tagad vēlētos Jūs iepazīstināt ar dažiem faktiem no pagātnes, pastāstīt par Jēkaba dzīvi, personību un tā laika tautas izdarībām, kuras man, meklējot materiālus par Jēkabu, likās ļoti interesantas.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register