Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:517825
 
Evaluation:
Published: 31.05.2001.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Īpatnēji latviešu valoda atspoguļojas Internetā, un pēdējā laikā esmu dzirdējusi vairākus kritiskus izteikumus attiecībā uz to. Manuprāt, šis valodas stils ir visai dabiska parādība, un iemesli tam ir vairāki.
Pirmkārt, mūsdienās cilvēki arvien biežāk savā darbā un arī brīvajā laikā izmanto dažādus Internetā pieejamus pakalpojumus, kā, piemēram, elektronisko pastu, čatu, on-line saraksti, iespēju nosūtīt īsziņas uz mobilajiem telefoniem un sludinājumu dēļus. Visiem šo pakalpojumu galvenā priekšrocība ir tā, ka šādā veidā informāciju ir iespējams nodot daudz ātrāk un lētāk, nekā to var izdarīt parastā veidā. Šis ir iemesls, kādēļ daudzi vārdi tiek saīsināti, tiek lietoti vienkāršākas konstrukcijas teikumi, īpašvārdi bieži tiek rakstīti ar mazo burtu, utt. Piemēram, vārds “interesanti” tiek saīsināts uz “incanti”, “atpakaļ” – “apakaļ”, “atkal” – “akal”, “viņš” – “vish”, “paskaties” – “pasties”, u.c.
Bez tam, Internetā nav iespējams lietot latviešu burtus, tāpēc garumzīmes tiek aizstātas ar atkārtotu patskani, mīkstinājuma zīmes – ar “h” vai “j”, piemēram, teikumā: “Chau, miiljaa, kaa shodien juuties?”
Otrkārt, Interneta valoda ir angļu valoda, to lieto vairumā ārzemju serveru un mājas lapu. Līdz ar to nav grūti izskaidrot, kādēļ Interneta valodā sastopams tik daudz aizguvumu no angļu valodas, pat veseli vārdi vai izteicieni, kuri nav nedz tulkoti, nedz tiem pievienotas latviešu valodas galotnes. Kā piemērus varu minēt tādus vārdus kā mails (mail), niks (nick), sērčot (to search), čatot (to chat), iehavot (to have), topiks (topic), u.c.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register