Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:710793
 
Evaluation:
Published: 20.03.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 8 units
References: Not used
Extract

Pēc Tieslietu ministrijas Reliģisko lietu pārvaldes ziņām, patlaban Latvijā gan pastāvīgi, gan uz laiku reģistrētas septiņas musulmaņu draudzes (piecas Rīgā un pa vienai Daugavpilī un Ventspilī). Pēc pašu musulmaņu sniegtajām ziņām presē, draudžu locekļu skaits ir no pieciem līdz desmit tūkstošiem, un pirms dažiem gadiem lielākajos valsts laikrakstos parādījās ziņas par vēlēšanos celt mošeju — gan Rīgā, gan Ventspilī. Pirmā musulmaņu draudze Latvijā dibināta 1902. gadā — islāms mūsu valstī pastāv jau 102 gadus.
Sakarā ar islama izplatību Latvijā ir svarīgi apzināties šīs ticības attieksmi pret cilvēkiem. Ļoti svarīgs aspekts islāma ticībā ir attieksme pret sievieti. Ticības pamatos sieviete tiek uzskatīta kā kustamā manta ar ko var rīkoties katrs vīrietis pēc saviem uzskatiem. Pat korāns un islāma tautu krimināllikumi pieļauj sieviešu fizisku sodīšanu.

Musulmanistiskās vienlīdzības un iecietības principam tomēr bija viens būtisks izņēmums, un tas izpaudās attiecībā pret sievieti. Iespējams, ka tieši nenoteiktā sociālā statusa dēļ panākumiem bagātie vīrieši jo sevišķi kāroja saglabāt un vairot savu stāvokli un “godu”. To bija iespējams sasniegt uzturot un vairojot pasaulīgo mantu, un par tādu tika uzskatītas arī sievietes. Vīrieša statusu noteica tas, cik daudz sieviešu viņš spēj uzturēt, tāpēc pienācās nodrošināt šī īpašuma neaizskaramību. Korāns vīrietim atļāva apņemt četras sievas, tāpēc pieprasījums pēc sievietēm bija augsts, un precētas dāmas no pārējiem vīriešiem tika pilnīgi nošķirtas.
Ietekmīgs musulmanis papildus varēja atļauties uzturēt arī krietnu skaitu kalpoņu un konkubīņu, kas einuhu jeb kastrātu uzraudzībā mita atsevišķā mājas daļā, proti, harēmā. Dzīvodamas tik noslēgtās grupās, sievietes nodarbojās ar to, ka lūkoja cita citu pārspēt un vērpa intrigas, lai vairotu savu bērnu turpmākās izredzes. Lielu harēmu varēja uzturē tikai ļoti bagāti vīrieši, tomēr pašu sistēmu iespēju robežās pūlējās atdarināt visu sabiedrības slāņu pārstāvji. Tādas tradīcijas pamatakmens bija ieskats par sievieti kā kustamo īpašumu, tāpēc sabiedrībā iesakņojās priekšstats, ka sieviete ir zemākstāvošs radījums un ka vīrietis visu nosaka arī seksuālajā dzīvē.

Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register