Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:436029
 
Author:
Evaluation:
Published: 22.01.2009.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Juris Alunāns ir visdedzīgākais jaunlatviešu cīnītājs par vienotu, bagātu latviešu valodu. Latviešu kultūras vēsturē viņš ir ienācis kā dzejnieks, valodnieks, publicists un ekonomists. Šī J. Alunāna interešu daudzveidība ir laikmeta vēsturisko apstākļu noslaucīta. Viņš nešaubīdamies ticēja savas tautas spējām un centās atraisīt tās spēkus dažādās dzīves nozarēs. J Alunāns bija žurnālists, un viņa darbība cieši saistīta ar „Pēterburgas avīzēm.” Gribēdams iepazīstināt vācu kungu nomākto latviešu valodā nevar izteikt to, ko var izteikt citās valodās. Juris Alunāns sāka kopt latviešu literāro valodu. šai sakarā viņš apzinājās, kāda ir nozīme valodai tautas dzīvē, un saprata, kāpēc latviešu valodā nevar izteikt to, ko var izteikt citās valodās,. Juris Alināns sāka kopt latviešu literāro valodu. Šai sakarā viņš norāda: „Mīļajiem latviešiem svešādie tautas vārdi grāmatās, baznīcā no kanceles, muižās, krogos, tiesās un pilsētās tā galvā iekaldēti, ka tie jau ar viņiem apraduši un nemaz nekaunas paeriski, neriski, lendendrski un tīteriski runāt.”
J. Alunāns ļoti asi vērsās pret šiem valodas izkropļojumiem un meklēja labus, latviešu valodai piemērotus izteiksmes līdzekļus. Šim darbam J. Alunāns bija labi sagatavots.
Jau ģimnāziju beidzot, J. alunāns orantējas krievu, vācu, grieķu, ebreju un leišu valodā. Ģimnāzijas gados viņš jau vingrinās klasisko dzejdarbu un cittautu folkloras atdzejošanā. Šā darba rezīltātā top J. Alunāna „”Dziesmiņas latviešu valodai pārtulkotas.”…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register