Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:103636
 
Author:
Evaluation:
Published: 14.04.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 5 units
References: Not used
Extract

Pēdējo gadu desmitu laikā izpratne par dažādu ķīmisko vielu iespaidu uz cilvēku veselību, tās raksturu un cēloņsakarībām ir būtiski mainījusies, tad pēdējos gados aizvien lielāka vērība tiek veltīta ilgstošas, bet relatīvi nelielas ekspozīcijas summārajiem efektiem.
Noturīgie organiskie piesārņotāji (NOP) ir halogēnus saturošas kancerogēnas, toksiskas un mutagēnas vielas, kas ar gaisa un ūdens starpniecību var pārvietoties ļoti lielos attālumos un akumulēties sauszemes un ūdens ekosistēmās. NOP var izraisīt vēzi, radīt iedzimtus defektus, auglības problēmas, paaugstinātu jutīgumu pret slimībām, kā arī ietekmēt nervu sistēmu un radīt garīgās attīstības traucējumus.
NOP satur agrāk plaši izmantotie hlororganiskie pesticīdi un rūpniecībā izmantojamie ķīmiskie produkti (polihlorētos bifenilus (PHB) saturoši), taču kā blakusprodukti NOP var rasties arī degšanas un rūpniecisko ražošanas procesu dēļ (dioksīni, furāni, policikliskie aromātiskie ogļūdeņraži). Tādējādi avāriju vai ugunsgrēku gadījumā NOP ietekmei var tikt pakļauts ikviens, kas atrodas avārijas vietas vai ugunsgrēka tiešā tuvumā, vai valdošā vēja virzienā.
Kancerogēnas vielas –ķīmiskas vielas, kas ilgstoši iedarbojoties uz cilvēku vai dzīvnieku organismu var izraisīt ļaundabīgu audzēju rašanos. Pie kancerogēnām vielām pieder policikliskie aromātiskie ogļūdeņraži (1,2 benzantracēns, halantrēns un to atvasinājumi), aromātiskie kamīni un nitrozamīni ( - naftilamīns, benzidīns, nitrozourīnviela), azokrāsvielas, alkilējoši savienojumi ( etilēnimīns, iprīts), dažas dabas vielas (aflatoksīni, alkoloīdi), neorganiskie savienojumi- hroma, arsēna, radioaktīvo elementu atvasinājumi. Dažas kancerogēnas vielas rodas dzīvajos organismos vielmaiņas procesos- asteroīdi, aminoksīdi, metabolīti. Spēcīgas kancerogēnas vielas- 20 metilholamtrēmus, nitrozourīnvielas, lieto eksperimentāli onkoloģijā. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register