Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:555252
 
Author:
Evaluation:
Published: 20.10.2005.
Language: Latvian
Level: Elementary school
Literature: 3 units
References: Not used
Extract

Smokings – vīriešu svinību tērps,kura nosaukums norāda uz anglisku izcelsmi. Tas ir saistīts ar daudziem un dažādiem nostāstiem par tā rašanās laiku un autoru. Smokingu piedēvē gan Anglijas karalim,gan lordiem,bet galvenokārt tas saistīts ar Lielbritānijas premjerministra Bendžamina Dizreilija vārdu. Šo diplomātu uzskata par smokinga radītāju. Nedrīkst aizmirst,ka to modelēja talantīgs drēbnieks. Pats Dizreilijs vismazāk domāja par to,ka šīs mājas apģērbs tiks pieņemts diplomātiskajā protokolā kā fakai līdzvērtīgs.
Smokinga izcelšanās varētu būt apmēram šāda: pārnācis mājās,Dizreilijs vēlējās justies ērti krēslā pie kamīna,kūpinot labu,aromātisku koloniālās tabakas cigāru. Viņš lika uzšūt zīda halātu ar šallkrāgas atloku. Atloks bija darināts no citas krāsas un faktūras auduma. Šo apģērbu varēja salīdzināt ar tolaik modē esošo vācu šlāfroku – arī halāta veida mājas tērpu.
Premjerministra jauninājums guva atsaucību. Angljas modes noteicēji eksperimentēja gan ar audumu,gan ar tērpa garumu,gan tā apdari. Tērps iepatikās un guva atzinību augstākajā sabiedrībā kā vakara uzvalks.
Pagājušā gadsimta otrajā pusē nosaukums “smokings” nostiprinājās. Pirmo reizi rakstu avotos tas minēts 1883. gada februārī Drēzdenes modes žurnalā “Europaische Modezeitung”, kur Londonas modei veltītajā apskatā smokings nosaukts par frack jacket. Pirms gadsimta franči, vācieši, krievi un arī latvieši nostiprināja tā sākotnējo nosaukumu “smokings”,kas bija saistīts ar smēķēšanu. Angļi šo tērpu dēvē par dinner jacket (pusdienu tērps),bet amerikāņi – par tuxedo. Pirmais smokings bija līdzīgs tagadējam,bet to nepogāja.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register