Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:214818
 
Author:
Evaluation:
Published: 07.07.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 2 units
References: Not used
Extract

Padomju sociālistisko republiku savienība jeb mums vairāk pazīstama vienkārši kā PSRS. Pasaulē PSRS kā lielvalsts nostiprinājās pēc otrā pasaules kara. Savienības valstīs, tajā skaitā arī Baltijas valstīs, sākās tā saucamā sociālisma būvēšana.
PSRS nodibinājās komunistiskās partijas varas monopols., pārējās partijas bija aizliegtas. Vēlēšanās kandidēja tikai viens saraksts, un cilvēkiem bija tikai divas iespējas balsot vai nebalsot. Vairums balsoja, jo citādāk sevi varēja apdraudēt un riskēt kļūt par sava veida valsts ienaidnieku. Rezultāti bieži tāpat tika viltoti.
PSRS atradās aiz tā saucamā “dzelzs priekškara”- apkārtējai pasaulei nebija informācijas, kas tur patiesībā notiek, jo ārzemju žurnālisti valstī principā netika ielaisti. Oficiālās ziņas atspoguļoja komunistiskās partijas “vienīgo pareizo viedokli”, partija algoja sev uzticamus žurnālistus.
Valsts iestādēs notika kadru “tīrīšanas”, kuru laikā komunisti izrēķinājās ar cilvēkiem, kuri pauda atšķirīgas idejas un uzskatus. Plaši tika pārkāptas cilvēktiesības.
PSRS notika masveida nacionalizācija- valsts savā īpašumā pārņēma rūpniecības un tirdzniecības uzņēmumus, bankas un zemi. Izzuda privātīpašnieku slānis. Arī lauksaimnieciskā ražošanas koncentrējās valsts sektorā.
Saimniecība attīstījās saskaņā ar piecgadu plāniem. Valsts noteica ko un cik katram uzņēmumam jāražo; kur un par kādu cenu jāpārdod.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register