Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:762473
 
Evaluation:
Published: 30.04.2006.
Language: Latvian
Level: Elementary school
Literature: 1 units
References: Not used
Extract

Līdz Pirmajam pasaules karam Krievijas armijā „cittautiešu”* nacionālas karaspēka daļas vai vienības nebija paredzētas. Karadienestā iesauktie latvieši, tāpat lietuvieši, igauņi u.c. tika nosūtīti uz dažādām karaspēka daļām un izkliedēti pa visu plašo Krievijas impēriju. Savukārt daudz uzņēmīgu jauniešu no nemantīgo aprindām nereti izvēlējās kroņa jeb valsts militārās izglītības ceļu un iestājas karaskolās. Latviešu īpaši iecienīta bija Viļņas junkurskola (karaskola), jo pēc tās beigšanas jaunie virsnieki parasti tika atstāti dienēt Viļņas kara apgabalā, kas aptvēra arī Latvijas teritorijas ievērojamu daļu. Tādējādi nekrievu virsnieku skaits šajā kara apgabalā no gada gadā auga. Viļņas kara apgabala pavēlnieks ģenerālis P. Rennenkampfs, kā liecina viņa atskaite par 1913. gadu, bija visai neapmierināts ne tikai šo faktu, bet vēl vairāk ar to, ka minētie virsnieki galvenokārt pārstāvēja vietējās pamattautības. Kāds cits Baltijas vāciešu cilmes ģenerālis – A. Rozenšilds – Paulins (Pirmā pasaules kara pašā priekšvakarā viņu iecēla par 29. divīzijas** komandieri) savās atmiņās nicinoši augstprātīgi norādīja, ka „virsnieku milzīgu procentu” sastādījuši „mazizglītotie un neaudzinātie, viszemākās izcelsmes latvieši”. Nevar teikt, ka nekas līdz tam nebūtu ticis darīts, lai ierobežotu latviešu virsnieku, sevišķi talantīgāko, skaitu Viļņas kara apgabalā. Pēc piemēriem nav tālu jāmeklē. „Nav vēlams viņu nozīmēt dienestam Baltijā, jo pašlaik viņš līdztekus daudzām pozitīvām īpašībām tomēr rada cittautieša, bet ne krieva iespaidu,” teikts atestācijā par tikko Nikolaja Ģenerālštāba akadēmiju beigušo J. Vācieti, kuram tāpēc dienestu nācās turpināt Grodņā. Cits apdāvināts Ģenerālštāba akadēmijas absolvents – P. Radziņš (arī Viļņas junkurskolas bijušais audzēknis) – tika nosūtīts uz Varšavas kara apgabalu.
Visumā latviešu virsniekus vērtēja apzinīgi. Pateicoties disciplinētībai un apzinīgai attieksmei uzticēto pienākumu izpildē, daudzi kļuva pulkveži, citi absolvēja Ģenerālštāba akadēmiju, viens otrs saņēma pat ģenerāļa uzplečus, kaut arī nekrieviem tos iegūt bija ārkārtīgi grūti
1915. gada pavasarī latviešu plašākās aprindās ievērību izpelnījās uzskats, ka latviešu nacionālās karaspēka daļas varētu ievērojami sekmēt frontes stabilitāti Latvijas teritorijā, varbūt pat spētu aizraut sev līdz krievu daļas un padzīt vāciešus no Kurzemes vai vismaz atspiest tālāk no Rīgas. Rimusies likās krievu pilsoniskās sabiedrības un administrācijas neuzticība latviešiem. Grūtāk bija cerēt ar ārēji pārspīlēto patriotismu ietekmēt cara galma aprindas.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −3,98 €
Work pack Nr. 1195426
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register