Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:537348
 
Author:
Evaluation:
Published: 20.04.2020.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

1917
Oktobra apvērsums
Notika 24 - 26.X/6 - 8.XI Krievijā pēc Februāra revolūcijas un Ļeņina atgriešanās Petrogradā, ko sekmēja ķeizariskās Vācijas valdība, cenšoties panākt Krievijas izstāšanos no 1.pasaules kara. Kaut arī starp galvenajiem Krievijas lielinieku partijas vadītājiem pastāvēja domstarpības, tomēr sākās gatavošanās bruņotam valsts apvērsumam un varas sagrābšanai. Šim nolūkam nodibināja Kara revolucionāro komiteju (vad. Trockis) un 24.X/6.XI sākās valsts apvērsums. Tas beidzās ar Ziemas pils ieņemšanu un Krievijas Pagaidu valdības locekļu arestu naktī no 25.X/7.XI uz 26.X/8.XI. Valdības vadītājam A. Kerenskim izdevās aizbēgt.
26.X/8.XI rītā sanāca 2. Viskrievijas padomju kongress un izveidoja jaunu valdību - Tautas komisāru padomi ar Ļeņinu priekšgalā. Kongresa noslēgumā ievēlēja Viskrievijas Centrālo izpildu komiteju, kurā ietilpa arī LSD pārstāvji - Pēteris Stučka, K. Pētersons, J. Bērziņš (Ziemelis), S. Nahimsons, A. Vasiljevs un J. Peterss.
1918.6.I lielinieki padzina likumīgi ievēlēto Satversmes sapulci, kuras uzdevums bija pirmoreiz Krievijas vēsturē izstrādāt konstitūciju. Valstī oficiāli tika pasludināta proletariāta diktatūra, bet faktiski nodibinājās lielinieku partijas diktatūra. Nekavējoties tika likvidētas visas dekomrātiskās brīvības, aizliegtas politiskās partijas (izņemot lielinieku partiju un kreiso eseru partiju, ko aizliedza 1918.g. vasarā) un ieviesta stingra cenzūra.


Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register