Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:353968
 
Author:
Evaluation:
Published: 21.05.2007.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Lietišķais stils ir stabilākā valodas funkcionālā stila sistēma, taču tā nav viendabīga parādība. Šī stila sacerējumus atbilstoši grupējumam pašas komunikācijas sfēras ietvaros var iedalīt vairākos apakšstilos. Iedalījums apakšstilos mēdz būt gan izvērstāks, gan mazāk izvērsts. Piemēram, J. Rozenbergs nodala divus funkcionālos paveidus - diplomātisko attiecību un kancelejas lietišķo rakstu valodas stila funkcionālais paveids. Par pieņemamāku uzskatāms dalījums trijos apakšstilos: juridiskais jeb likumdošanas apakšstils - apkalpo sfēru, kas nosaka tiesiskās normas valstī; administratīvais jeb kancelejas apakšstils - apkalpo sfēru, kas regulē attiecības starp pilsoņiem, starp pilsoņiem un iestādēm (uzņēmumiem, organizācijām u.tml.), starp iestādēm; diplomātiskais apakšstils - apkalpo starptautisko attiecību sfēru. (3).
Piemēram, čehu valodnieks A. Jedlička un slovaku valodnieks J. Mistriks šo funkcionālo stilu sauc par administratīvo stilu (administrati vny styl), bet vācu valodnieciskajā literatūrā sastopams termins “sabiedriskās (oficiālās) saziņas stils” (Stil des öffentlichen (amtlichen) Verkehrs), I. Galperins, runājot par angļu valodas stilistiku, šo stilu apzīmē ar terminu “oficiālo dokumentu stils” (the style of official documents). Poļu valodnieki H. Kurkovska un S. Skorupka to sauc par oficiāli kancelejisko stilu (styl urzedowokancelaryjny).
Krievu valodnieciskajā literatūrā minētais stils tiek dēvēts par oficiāli lietišķo (официально - деловой, lietišķo (деловой), oficiāli dokumentālo (официально - документальный), par lietišķo runu (деловая речь).
Arī lietuviešu stilu teorijas pētnieki lietišķā stila apzīmēšanā lieto dažādus terminus: oficiālais lietišķais stils (oficialusis dalykinis stilius), lietišķais (dalykinis stilius). Ar šo terminu, balstoties uz čehu lingvistikas tradīciju, K. Župerka saprot gan lietišķo stilu mūsu izpratnē, gan zinātniskās valodas stilu. J. Palonis šo stilu dēvē par administratīvo stilu (administracinis stilius), savukārt A. Piročkins runā par administratīvo valodu (administracinč kalba). (3).
Mūsdienu latviešu valodnieki administratīvajā komunikācijas sfērā lietojamo funkcionālo stilu arī sauc dažādi: lietišķo rakstu stils, darījumu stils, lietišķo rakstu valodas stils.

Lietišķajam stilam raksturīgas vairākas funkcijas, piemēram, organizētājfunkcija, rīkotājfunkcija, informētājfunkcija, reģistrētājfunkcija, reglamentētājfunkcija. Šīs funkcijas realizē konkrētu apakšstila grupu dokumenti. Administratīvajā apakšstila atkarībā no funkcijām, kam paredzēti šo grupu dokumenti, nodala četras apakšstilu grupas:
1) organizatorisko dokumentu grupa - tie ir centrālo valsts pārvaldes institūciju un tām pakļauto iestāžu organizatoriskajā un izpilddarbībā izmantojamo dokumentu sistēma (organizētājfunkcija);
2) rīkojumu dokumentu-valsts pārvaldes institūciju un tām pakļauto iestāžu rīkotāj- un izpilddarbībā izmantojamo dokumentu sistēma (rīkotājfunkcija);
3) izziņas dokumentu grupa - dokumentu kopums, kura mērķis ir sniegt informāciju par kādu faktu (informētājfunkcija);
4) personāla dokumentu grupa - individuāla satura dokumenti, kas sniedz ziņas par atsevišķu personu vai personu grupu (reģistrētā]funkcija). (3).…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −7,48 €
Work pack Nr. 1135531
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register