Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:119863
 
Author:
Evaluation:
Published: 14.04.2009.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Starojumu, kura intensitāte nav atkarīga no starotāja temperatūras, sauc par luminiscenci. Luminiscences veidus iedala gan atkarībā no pēcspīdēšanas ilguma, gan pēc starojumu ierosinošā cēloņa.
Atkarībā no vielas pēcspīdēšanas ilguma izšķir fluorescence un fosforescenci. Fluorescence norisinās ātri, tās ilgums mēdz būt tikai 10–8 sekundes vai nedaudz vairāk. Fosforescences gadījumā spīdēšana var turpināties pat vairākas minūtes pēc ierosināšanas beigām. Stingras robežas starp abiem luminiscences veidiem nav.


Hemiluminiscence.

Hemiluminiscence ir luminiscences veids, kas pavada eksotermiskās ķīmiskās reakcijas, ja viens no reaģentiem ir ierosinātā stāvoklī. Hemiluminiscences intensitāte var ievērojami pārsniegt siltumstarojuma intensitāti. Labi izpētīta ir liesmas hemiluminiscence. Tās avots ir degšanas produkti ierosinātā elektroniskā stāvoklī, svārstību vai rotācijas līmeņos. Luminiscences avots var būt arī citas daļiņas, kas ievadītas liesmā. Tie var būt metālu atomi, kas ierosinās enerģijas apmaiņā.


Bioluminiscence.

Bioluminiscence ir organismu mirdzēšana, ko novēro trūdošiem kokiem, baktērijām, sēnēm, dažiem kukaiņiem un jūras dzīvniekiem, tam, kas ir saistīts ar oksidēšanās procesiem. Bioluminiscence ir hemiluminiscences atsevišķs gadījums.
Mirdzēšana rodas ķīmiskā reakcijā ar gaisa līdzdalību. Šajā reakcijā piedalās skābeklis. Tā ir speciālu olbaltumvielu – luciferīnu – oksidēšanās fermenta luceferāzes klātbūtnē. Baktērijām par luciferīnu kalpo flavīnmononukleotīds (riboflavīn-5-fosfāts). Luciferīni intensīvi fluoriscē.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −2,98 €
Work pack Nr. 1133656
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register