Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:865193
 
Evaluation:
Published: 04.02.2009.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 4 units
References: Not used
Extract

Maize ir viens no senākajiem pārtikas produktiem pasaulē.
Sākumā cilvēki labību neaudzēja, bet tikai vāca graudus no savvaļas graudzālēm (mūsdienu izpratnē – vienkārši nezālēm). Graudus ēda nepārstrādātus, vēlāk tos saberza starp akmeņiem un sajauca ar ūdeni, iegūstot putru. Visbeidzot kāds cilvēks iedomājās graudus izcept. Graudi izrādījās gan garšīgāki, gan ilgāk uzglabājami, un, kad no putras izdevās izveidot ko līdzīgu plācenītim, sākās maizes cepšanas vēsture.
Apmēram pirms 5. - 6.tūkstošiem gadu, senie ēģiptieši sāka cept raudzētu maizi. Viņi bija pirmie, kas iemācījās ieskābēt un uzraudzēt mīklu, no kuras ceptā maize bija ievērojami garšīgāka, poraināka un ilgāk saglabājās svaiga. Senajā Ēģiptē tika radīta arī pirmā maizes krāsns – to darināja no Nīlas māliem, tai bija konusa forma, augšējā daļā konusa iekšpusē tika veidotas lūkas, kuras atvēra cepšanas beigās, bet uguni kūra zem pašas krāsns. Tad krāsns mutē uz akmens klona lika ar miltiem apkaisītu mīklu. Šajā laikā maize kļuva par visu vērtību mērauklu: tīrumi, kuros auga kvieši un vergi, kas tos apstrādāja, piederēja tikai faraonam.
Senāk miltiem ļāva nostāvēties 3 līdz 8 nedēļām, lai saskarsmē ar skābekli tie kļūtu derīgāki cepšanai. Mūsdienu cepēji radījuši virkni ķīmisku „uzlabotāju”, ko var pievienot tieši miltiem. Tie darbojas kā oksidanti, atbrīvojot no vajadzības miltus tieši briedināt.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register