Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:575343
 
Author:
Evaluation:
Published: 28.05.2006.
Language: Latvian
Level: Elementary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Vispārēja pārliecība, ka jaunais gs. nesīs ko jaunu un nebijušu. Optimisms, ticība. Pārmaiņas risinājās nepieredzētā ātrumā. Straujā ražošana veicināja pilsētu izaugsmi. Raksturīgas arī vientulības un šausmu izjūtas. Pilsētas kā skudru pūznis, kurā par atsevišķu indivīdu neviens neliekas ne zinis. Strādnieks pārvērtās par iekārtu apkalpes mehānismu. Konveijers. Sieviešu loma būtiski palielinās. „Bērna emancipācija(ierobežojumu atcelšana)”. Iedzīvotāju izglītošana. Starptautiskie sakari, valstu sadarbības. Nozīmi zaudē reliģija, izvirzās patriotiskas idejas. Pirmais pasaules karš sagrauj ticību. Rodas šaubas vai cilvēka eksistencei maz rodama jēga.
19.gs. mākslas centrā lielākoties cilvēka personība, iekšējā pasaule, pārdzīvojumi.
Simbolisms
Arī demonisma tēma. Uzdevums – objektīvi atainot un izzināt īstenību. Aiz ikdienišķās pasaules priekšmetiem un parādībām slēpjas cita, augstāka realitāte. Simbolisms sevi pretstata reālismam un impresionismam. Tuva ir dekadence (pagrimums, lejupslīde, galējs individuālisms, reālās dzīves pesimistisks noliegums, un tīksmināšanās par norieta un vītuma skaistumu). Svarīga loma ir idejai.
Jūgendstils „art nouveau”
Dekoratīvisms un erotika. Izteikti dekoratīvs un ornamentāls. Forma seko funkcionalitātei. Skaistais un cilvēcīgais ir jāienes vidē, kas ieskauj cilvēku, - viņa mājoklī, interjerā, apģērbā, plakāti, grāmatas utt. Galvenā loma plūstošai, izliektai līnijai, bieži izmantots vīteņauga motīvs, kailfigūras u.c.. Raksturīga tīša formu „nepareizība”, kas rosina asociācijas ar dabiskumu, organiskumu. Rīga – Jūgendstila galvaspilsēta. Čarlzs Makintošs.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register