Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:229856
 
Author:
Evaluation:
Published: 22.03.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Motivācija

Motivācija ir viens no svarīgākajiem klienta uzvedību ietekmējošiem iekšējiem faktoriem.
Ar vārdu „motivācija” parasti apzīmē cilvēka iekšējos psihiskos spēkus, kuri mudina viņu darboties un virza viņa uzvedību uz savu vajadzību apmierināšanu. Motivācija ir virzošais spēks, kas rada apmierinājumu un mazina trauksmi.
Tieši vajadzības ir galvenais faktors, kādēļ klients vispār ir motivēts uz kādu konkrētu, viņam būtisku un nepieciešamu rīcību. Ar vajadzībām parasti saprot iekšēju nepieciešamību, prasību pēc kaut kā, ko var saņemt vai iegūt mijiedarbībā ar apkārtējo fizisko un sociālo vidi.
Vajadzības pēc savas būtības var iedalīt divās pamatgrupās – bioloģiskajās un psiholoģiskajās. Bioloģiskās vajadzības ir primārās, iedzimtās, un to apmierināšana ir nepieciešama klienta dzīvības un veselības saglabāšanai. Savukārt psiholoģiskās vajadzības, kuras dēvē arī par sekundārajām vai apgūtajām, ir radušās no socializācijas procesa.
Mūsdienu psiholoģijā motivācijas teoriju skaits ir vērtējams desmitos. Nozīmīgākās no tām ir Maslova vajadzību hierarhija, Hercberga divu faktoru teorija, Alderfera vajadzību teorija, Makklellanda vajadzību teorija, Vruma ekspektāciju teorija, Adamsa taisnīguma teorija. Viennozīmīgi pati populārākā ir Maslova koncepcija, neskatoties uz to, ka tā ir tikusi un joprojām tiek kritizēta par tās izteikti subjektīvo raksturu, nepietiekamajiem apstiprinājumiem zinātniskajos pētījumos. Maslova vajadzību hierarhija pieminēta praktiski visās menedžmenta un organizāciju psiholoģijas grāmatās.
Maslova teorija ir piecu pamatvajadzību klasifikācija piramīdas formā. Augstāka līmeņa vajadzības parādās tikai tad, kad ir apmierinātas zemāka līmeņa vajadzības. Fizioloģiskais līmenis ir pamatlīmenis, kura nodrošināšana ir būtiska cilvēka kā fiziska organisma izdzīvošanai. Drošība ir cilvēka dabiska tieksme izvairīties no ciešanām, briesmām. Mīlestība un piederība ir psiholoģiska vajadzība, cilvēka tiekšanās pēc sabiedrības, draudzīgām attiecībām. Pašcieņa rodas no prestiža, statusa, pašapliecināšanās. Savukārt pašīstenošanās ir personīgā apmierinājuma augstākā izpausme, sava radošā potenciāla realizācija.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −4,48 €
Work pack Nr. 1123224
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register