Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:339831
 
Evaluation:
Published: 20.03.2006.
Language: Latvian
Level: Elementary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Bez naftas mūsdienu dzīve apstātos. No naftas iegūst degvielu automobiļiem, dīzeļvilcieniem, kuģiem un lidmašīnām. Arī spēkstacijas darbojas ar naftas produktiem un ražo lielu daļu pasaules elektriskās enerģijas. Naftai ir liela nozīme plastmasu, tekstiliju un citu derīgi izstrādājumu ražošanā. Nafta ir tumšs, biezs, eļļains šķidrums, kas atrodas dziļos Zemes garozas slāņos, arī zem jūras gultnes. Lai iegūtu naftu, ko sauc par jēlnaftu, izdara urbumus. Jēlnafta satur dažādus ķīmiskos elementus. No jēlnaftas iegūst smēreļļu, ar kuru eļļo mašīnu detaļas, lai tās labi kustētos un mašīnas darbotos.

• Naftas veidošanās

Naftu, kuru tiek lietota, ir miljoniem gadu veca. Tā radusies no aizvēsturisku augu atliekām, kuri auguši uz sauszemes un jūrā.
1.) sīkie augi nogrimst jūras dibenā, izveidojot mirušu augu slāni, un tiek pārklāti ar dūņām.
2.) Uz sauszemes beigtos augus un kokus sedz trūdi. Trūdi pamazām sacietē, veidojot nogulumiežus. Cita virs citas krājas daudzas nogulumiežu kārtas, spiežot augus uz leju un aprokot tos arvien dziļāk zem zemes, kur tie sakarst.
3.) Spiediens un karstums pamazām pārvērš jūras augus naftā un dabasgāzē. Sauszemes augi pārvēršas akmeņoglēs, naftā un dabasgāzē. Nogulumiežu slāņi ieslēdz gāzi dziļā apakšzemes krātuvē. Gāzi saturošie ieži, Zemes garozai ceļoties, var nonāk arī sauszemes slāņos. Tas gāzes slāņi atrodas zem sauszemes.

• Naftas ieguve

Lai iegūtu naftu, vajag urbumus Zemes garozā. Naftas urbumu veido stobrs, kas izurbts naftas ieguvei. No atradnes naftu virspusē izvada ar dziļumsūkni. līdz naftas iegulām izurbj vairākus urbumus. Jūrā šo urbumus izdara urbšanas tornis. Tas atrodas uz platformas, ko izmanto darbiem jūrā. Platforma var peldēt uz ūdens vai būt nostiprināta jūras dibenā, kur to tur balsti. Tā var slieties debesskrāpja augstumā. Dažām platformām balstu nav un tās peld uz milzīgiem pludiņiem jeb pludiņiem. Naftas pavadgāze drošības dēļ tiek sadedzināta.

• Valstis, kas iegūst naftu

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register